Túrabeszámoló az augusztus 19.-i egy napos Kaposvár melletti Deseda tó programról.

A jelentkezők létszama 18 fő lett.
Szombaton 10.00 órakor a Fekete István Látogatóközpontnál találkoztunk.

A csoport részére a látogató központban idegen vezetést tartottak. Elmesélték a tó kialakulásának történetét, vamaint a tónál élő madarokról, halakról és állatokról kaptunk érdekes helyi információkat.

A látogatás után az idegenvezetővel a csoport egy része hajóróra szállt, 5 fő pedig elindult a tó körüli kerékpár útra.

A kerékpár út jó minőségű, végig kiépített a 67-es úttól délre eső részen. Az úttól északra van egy kalanderdő, arborétum, és parkerdő. Ezen a területen már döntően murvás köves utak vanank, amely jól járható. Szintemelekedés az arborétum végénél van. Az arborétumban is mindenütt szépen karbantartott parkot látunk.

A kalanderődőben sok madár él, jól kiépített madárfigyelő van.

Az arborétumban van játszótér a gyerkekenek, valmint mindenütt táblák adnak tájékoztatást a növényekről.

A tó nyugati oldala döntően a pecások kedvelt helye, sok helyen táboroznak is. A nyugati oldalon a kilátóról csodálhatjuk meg a völgyet.

A tavat több kisebb csoportban kerekeztük körbe. akik elmentek az arborétumig, azok 21 km kerekezés után értek vissza a látogató központba.

Páran maradtak a látogatóközpontnál és Babocsán Jácinttal egy nagy bogrács halászlét főztek a kiépített fözö helyen. A látogató központtól kaptunk sörpadokat, így a fák árnyékában kényelmes körölmények között el tudtuk fogyasztani Jácint halászlé specialitását. Az időjárás igen szeles és forró volt, csak este érkezett meg a viharos lehűlés.

A halászléhoz elfogyasztttuk a vitt borokat és beszélgetés után mindenki vissza indult Pécsre, hogy a vihar előtt kényelmesen haza érjünk.

Köszönjük Babocsán Jácintnak a program szervezést. A résztveők jól érezték magukat és tartalmasan telt el a nap.

A fényképeket a Google drive-ról pár hónapig itt tudod letölteni.

A leírást összeállította: Kiss Dezső