Túra a szlovák paradicsomba. 2017. május 18 - 21.-ig.

Négynapos túrát szervezünk Szlovákiába, a "Szlovák Paradicsom"-ba.
Első nap utunk a határ közeli Fülek mellett halad el, ahol megtekintjük a Füleki várat. Az impozáns várrom a város közepén magasodó vulkáni bazaltkúpra épült. A bástyában a vár és a város történelmét bemutató kiállítás, valamint több időszaki kiállítás van berendezve.

A második és harmadik napon a Szlovák Paradicsom egyik legismertebb túráját, a Hernád-áttörést járjuk végig. Két klasszikus körtúra során ismerhetjük meg ezt a méltán szép természeti látnivalót.
Nem túl megerőltető, de csodaszép kalandos túra az itt még szelíd Hernád folyó partján. A Hernád-áttörés bejárása - a lépéseinkre odafigyelve- általában kellemes családi túra. Rövid idő alatt megbarátkozhatunk a láncokkal és a sziklatálcákkal. A varázslatos táj mellett harmonikázva haladunk a folyó mellett. Az egyik percben a víz közelben ballagunk, néhány perc múlva szinte észrevétlenül sok emelet magasságban egyensúlyozunk a folyó fölött.
A Szlovák Paradicsom szurdoktúrái szinte kivétel nélkül csak egy irányban járhatóak, ezért visszafordulási lehetőség nincs. A doronglétrákkal, láncokkal, vaslétrákkal és tálcákkal biztosított turistautaknál szükséges a szédülésmentesség és némi bátorság is.

Az útvonalak jellemzően jól kiépítettek, karbantartottak. A jelzések jól láthatóak, egyértelműek, éppen ezért az eltévedés esélye már csak a domborzati viszonyok miatt is igen csekély. Korhatár nincs, mindenki egyéni mérlegelés alapján döntheti el, alkalmas-e egy ilyen kalandra.

I. túra    Cingov (Csingó) - Tomasovsky vyhlad (Tamásfalvi-kilátó) - Cingov        10,5 km
II. túra  Podlesok - Letanovsky Mlyn (Létánfalvi malom) - Podlesok                      11,5 km
(Szintemelkedés egy-egy túrán összesen kb. 300m.)

Hazaúton kirándulást teszünk a Dobsinai jégbarlanghoz, mely a Szlovák paradicsom Nemzeti Park délnyugati peremén található.
A Dobsinai-jégbarlang a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé tartozik. 2000-től a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. A barlanghoz felvezető, kb. 1 km hosszú útvonalon tanösvény bemutató táblái találhatók. (A település parkolója és a barlang bejárata közötti szintkülönbség 130 m. A feljutás a barlanghoz kb. 25 percet vesz igénybe.)

Bővebb információt az alábbi oldalakon találtok, jelentkezés előtt kérem olvassátok el.

http://www.turazzvelunk.hu/szlovak-paradicsom-mielott-belevagnank
http://www.turazzvelunk.hu/szlovak-paradicsom-turaajanlatok-hernad-attores
http://www.hotdog.hu/teljesitmenyturak/szlovak-paradicsom/szlovak-paradicsomrol-minden-amit-tudni-illik

Időpont :             2017.05.18.-21. (négy nap, három éjszaka)
Utazás:                létszámtól függően SE kisbusszal + bérelt kisbusszal, szervezetten
Költségek:          3 éjszaka szállás ellátástól függően és utazás 30-36.000Ft. (az ellátás a jelentkezők számától függően, a szállás foglalás során kerül pontosításra.)
SE hozzájárulás 10-12.000Ft
Belépők:
Előleg::              10.000,-Ft 04. 05-ig Hügl Erikánál, vagy utalva az SE számlára

Jelentkezési határidő: 2016. 03. 27. (hétfő) Hügl Erikánál vagy Jerger Kláránál

Áttekintő térkép:

Túra térkép:

1. túra szint:

2. túra szint:

Térkép Garmin és Google formátumban.