Olaszország nyári túra 2017. július 1.(szombat) - 10.(hétfő)-ig.

Ez évben a hosszú nyári túrát Olaszországba tervezzük, kirándulásunk helyszíneit közép- és dél-Olaszország ismertebb nevezetességeiből, Világörökségi helyszíneiből válogatva állítottuk össze.

Programok:        A mellékelt tájékoztató szerint ( A pontos program még egyeztetés alatt van, változhat a nyitva tartások, szálláshely, utazás stb. miatt.)

Időpont:              2017. július 1. (szombat) - 10. (hétfő) (tíz nap, kilenc éjszaka)

Utazás:                A létszámtól függően SE kisbusszal + 1-2 bérelt kisbusszal, max. 3x9 fő. ( A jelentkezéskor aki -akár felváltva is- vállal kisbusz vezetést, jelezze.)

Szállás:                Az utazás folyamán 4 ill. 5 helyen szállunk meg. A jelentkezőktől, ill. létszámtól függően tudunk szállásokat foglalni. Elsősorban 2 v. 4 fős apartmanok konyhasarokkal, az oda -vissza úton panzió vagy mobil ház is szóba jöhet.

Ellátás:                 Nincs, az étkezést a hosszú túrákon bevett gyakorlat szerint egyénileg oldjuk meg. Későbbi egyeztetés szerint lehet közös vacsora, két naponta nagyobb bevásárlási lehetőség.

Költségek:          A várható költség belépők nélkül 110-140.000,-Ft. Nagyrészt függ a jelentkezők számától, hogy milyen szállást tudunk foglalni és az utazást hány mikrobusszal tudjuk megoldani. Az SE hozzájárulás max. 30%, kb. 35-45.000,-Ft.

Jelentkezés:      2017.03.01-ig Hügl Erikánál vagy nálam. Amennyiben a jelentkezők száma utazás vagy szállás problémát okoz, a jelentkezési sorrendet, ill. SE tagságot vesszük figyelembe.

Előleg :                25000,-Ft. A befizetéssel kérjük megvárni, amíg visszajelzünk, hogy rendben van-e a jelentkezés.

Akinek kérdése van keressen:
Klári

OLASZORSZÁG - Siennától a Sorrentói félszigetig (2017.07.01. - 10.)

1. nap (júl. 1 szombat): Pécs - Szlovénia - Vinci (880km)

Reggel indulás. Szlovénián keresztül utazva, mely során gyönyörködünk a Júlia-Alpok vonulataiban, érkezünk Olaszországba. Rövid pihenőkkel (Padova v. Ferrara v. Bologna) a késő délutáni órákban érkezünk Vinci-be, Leonardó da Vinci szülőhelyére. A kisvárosában megnézzük a Leonardo múzeumot, Santo Stefano templomot, ahol Leonardot megkeresztelték, sétálunk, nézelődünk. (szülőháza, a közeli Anchiano-ban található)
Este érkezünk a Firenze környéki szálláshelyünkre.

2. nap (júl. 2 vasárnap): Sienna - Tivoli - Róma (380km)

Reggeli után déli irányba indulunk. Rövid városnézést tartunk Sienában. (a Piazza del Campo, Fonte Gaia kút, a Torre del Mangia toronny, Dóm, Fortezza Medicea erőd)
Tovább utazunk, és felkeressük a Róma melletti Tivolit. Először Hadrianus villáját tekintjük meg. A császár, aki a görög művészet nagy tisztelője volt egy szobrokkal ékesített meseszép parkot hozott létre, mely bekerült az UNESCO Világörökségek Listájába is.
A délután második felében a szökőkútjairól ismert Villa d'Este parkon sétálunk végig. Érdekes kialakítású vízesései, szobrokkal díszített kútjai mindenki tetszését elnyerik. Programjaink után este érkezés Róma közeli szállásra.

3. nap (júl. 3 hétfő): Róma

Egész napos gyalogos városnézés Rómában: ismerkedés az ókori Róma máig megmaradt emlékeivel, valamint a barokk és reneszánsz terekkel, szökőkutakkal és csodálatos épületekkel.
Először a római katolikus egyház központját, a Vatikánt tekintjük meg. A Vatikáni Múzeummal kezdünk, itt megcsodáljuk többek közt Michelangelo eredetien szép alkotását a Sixtus-kápolnát, valamint Raffaelo káprázatos freskóit. Ezt követően a világ legnagyobb templomát, a Szt. Péter-székesegyházat nézzük meg, ahol a lenyűgöző méretek mellett gyönyörködhetünk a fantasztikus Pieta szoborban is.
Délután a közeli nevezetességeket nézzük meg. Angyalvár, a Panteon, az ókori világ egyik legjelentősebb megmaradt épülete Raffaello hamvaival, a Piazza Navona, csodálatos barokk dísztér, majd a filmekből ismert Spanyol lépcső és Trevi kút. (Szállás ugyan ott.)

4. nap (júl. 4 kedd): Róma - Nápoly - Sorrentói félsziget (290km)

Utazás a Sorrentoi félszigetre. Útközben megállunk Nápolyban, séta a központban és a tengerparton. Megtekintjük a Nápolyi várat és a Világörökség részeként is számon tartott Főteret, nevezetes a Castel Nuovo, San Carlo színház, Királyi palota, Paolai Szent Ferenc-templom. Láthatjuk Olaszország második legnagyobb kikötőjét.
Nápolyi programunk után továbbutazunk a Világörökségek listáján is szereplő Amalfi-partra. Elsőként Positanohoz érkezünk, fentről a kilátóról tekintünk le a városra és az azt körbeölelő tengerre. Egy kis pihenő- és fényképszünet után tovább kanyargunk Amalfiba a tengerparti nyaralóhelyre. Városi sétánk során érintjük a Katedrálist, ahol Szt. András apostol ereklyéit őrzik. (egy XIV. századi papírüzem is működik) Ravelloba megtekintjük a Villa Rufolot.
Tovább folytatjuk a partvidék felfedezését. Conca dei Marini települést elhagyva megállunk a Smaragd barlangnál. ahol csodás fényjelenségek zajlanak le. Programunk után egy másik tengerparti város, Salerno érintésével megyünk tovább. Érkezés a késő délutáni órákban a tenger közeli szálláshelyre.

5. nap (júl. 5. szerda): Pompei - Vezúv (kb. 100km)

Kirándulás a Vezúv lávája által eltüntetett városhoz, Pompei-hez. (vagy Herculaneum-ba) Fantasztikus élmény az ókor szinte tökéletesen megmaradt épületei közt sétálni a XXI. században. A kb. 2 órás séta során a legérdekesebb házakat és emlékeket tekintjük meg.
Délután meghódítjuk a pusztító hegyet, a Vezúvot is. A Vezúvra 1000 méteres magasságig busszal tudunk felmenni, innen vár ránk a gyalogtúra a kráter peremére, 1200 méter magasra. Egyik oldalon a tátongó kráter, másikon mesés panoráma tárul elénk.
Visszatérés a szálláshelyre, fürdés, pihenés. (Szállás, mint előző nap.)

6. nap (júl. 6 csütörtök): Sorrento - Capri sziget (kb. 150km)

Kirándulás Capri-szigetére, a Tirrén-tenger legszebb gyöngyszemére. Sorrentoból több mint fél órás hajózással jutunk át a szigetre. Felejthetetlen látványt nyújt a meredek sziklafalak és a csodálatosan kék tenger harmóniája. A kikötőből siklóval jutunk fel a központba. Megcsodálhatjuk a különleges természeti sziklaképződményeket, barlangokat és a Faraglioni-sziklákat, melyek Capri világszerte ismert jelképei. Megcsodáljuk a Kék Barlangot, ahol a fénytörés következtében a napfény nem kékre, hanem zöldre festi a barlang vizét és belsejét.
Megtekintjük a sziget két, hangulatában teljesen eltérő városát, Caprit és Anacaprit.
Visszatérve séta Sorrento városában. (Szállás, mint előző nap.)

7. nap (júl. 7 péntek): Paestum, tengerpart (kb. 120km)

Kirándulás Paestum-ba, a Kr.e. 6.-5. sz.-ból való dór templom műemlék együttes (világörökség része) megtekintése. Visszatérés a szálláshelyre, fürdés, pihenés. (Szállás, mint előző nap.)

8. nap (júl 8. szombat): Caserta - Róma (kb. 350km)

Utazás észak felé, közben megálló Caserta városban. A casertai királyi palota a nápolyi Bourbon királyok egykori rezidenciája. 1996-ban a Vanvitelli-vízvezetékkel és a casertai San Leucióval közösen felvették az UNESCO Világörökség listájára.
Továbbutazás Monte Cassino-ba, apátság megtekintése. (Szállás Róma közelében.)

9. nap (júl. 9 vasárnap): Róma Vatikán - Assisi - Ravenna (kb. 380km)

Folytatjuk Római városnézésünket, a Colosseum, az ókori gladiátorviadalok színhelye, a Kapitolium és a Forum Romanum az ókori Róma központjai, a monumentális Viktor Emmanuel-emlékmű.
A délutáni órákban továbbutazás Assisibe, ismerkedés a város nevezetességeivel, gyalogos séta a belvárosban: Assisi Szent Ferenc-templom és a Szent Klára-templom, XIII -XIV. sz.-i épületek, amelyek már Szent Ferenc korában is álltak. (Szállás Ravenna környékén.)

10. nap (júl. 10 hétfő): Ravenna - Pécs (kb. 780km)

Rövid séta Ravennában. A városban páratlan együttese található az ókeresztény és bizánci mozaikoknak és épületeknek. Az UNESCO Világörökség listájára felkerült mind a nyolc épület az 5. és a 6. században épült.
Hazaúton megálló Padova belvárosában. Megtekintjük a híres Szt. Antal-katedrálist, a Gattamelata-szobrot, a főteret és környékét.
Szlovénia érintésével hazautazunk, érkezés a késő esti órákban.