Adventi kirándulást szervezünk Graz-ba

2017. december 8-10. között. (péntek-vasárnap, 2 éjszaka)

Szállás :  két ill. három ágyas szobákban ( foglalás alatt, létszámtól függ)

Étkezés
:
a szállás ár étkezést nem tartalmaz, reggeli kérhető 2200,-Ft/fő/alkalom áron
            amennyiben igény van rá, szervezünk egy közös vacsorát

Utazás
:
az SE és bérelt kisbusszal a létszámtól függően (max.18 fő)

Program: a lenti tájékoztató szerint
, a Grazi program fix, az oda-, ill. vissza úti helyszínek és időpontok egyeztetés alatt vannak, ezért még változhatnak.

A kirándulás költsége:
42.000,- Ft/fő, (SE hozzájárulás 12.000,-Ft/fő) SE tagoknak 30.000,-Ft/fő
Az ár tartalmazza a szállást, utazás, idegenvezető költségét.
Az árban nincs benne az étkezés és a belépőjegyek ára.

Jelentkezés Hügl Erikánál nov. 8-ig. (szerda)

A jelentkezésnél elsőbbséget élveznek az SE tagok, rajtuk kívül a keretet jelentkezési sorrendben töltjük fel. Maximálisan 2 kisbusz létszámmal (18 fő) számoltunk a tervnél. Létszám túllépés esetén a később jelentkezőket nem tudjuk elfogadni. Ha lesz 3 kisbusznyi jelentkező, (24 fő) akkor bővítjük a túra létszámát.

Jelentkezésnél a +reggeli ill. fakultatív vacsora igényt jelezzétek.

Köszönettel: Jerger Klára, Hügl Erika szervezők

A tervezett program:

1. nap: Pécs - Kornberg - Graz
Reggel indulás, majd utazás Szlovénián keresztül Ausztriába.
Első megállónk a Lendva mellet található Dobrovnik. A magyar határtól mindössze öt kilométerre fekvő, többségében magyarok lakta Dobronakban (Dobrovnik) működik az Ocean Orchids, Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása, ahol évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek. A 14 ezer négyzetméteres üvegházban - amelyet termikus energiával, saját termálkútjukból fűtenek -, 160-féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Az egyre nagyobb érdeklődés miatt nemrég egy 500 négyzetméteres trópusi kertet is kialakítottak a szlovéniai cégnél. A trópusi kert 1. és 2. része látogatható, illetve az eladó tér.
Továbbhaladva, a kora délutáni órákban érünk Grazba. Graz, Ausztria második legnagyobb városa, Stájerország fővárosa, változatos építészeti stílusokat, korokat felsorakoztató óvárosa az UNESCO Kulturális Világörökségének a része. A Mura-parti város meghatározó látképe a folyó és az óvárosi háztetők felett tornyosuló Vár-hegy, a Schlossberg, az Óratoronnyal, ami az első úticélunk a városban.
A Schlossberg egy gyönyörűen rendben tartott, hangulatos park pazar kilátással a városra. Az óvárosból többféleképp is feljuthatunk a hegyre. Gyalogszerrel, szerpentinen a Sporgasse végétől, a Karmeliterplatzról vagy lépcsősoron a Sackstrassén a Schlossbergplatzig, ahol a lépcsősor indul a hegyre. Ugyancsak a Schlossbergplatztól indul az üveglift, a Schlossberglift, és a Sackstrasse végéről Európa egyik legmeredekebb fogaskerekűje, az üvegtetejű Schlossbergbahn segítségével is feljuthatunk a hegyre. Megnézzük az óratornyot, Török kutat, az Istálló bástyát, bronz oroszlánt, rossz időben a hegy gyomrában lévő alagútrendszert.
Elfoglaljuk a Grazi szállást, majd egyénileg sétálhatunk, étkezhetünk a városban.

2. nap: Graz-i városnézés, szabad program
A szépen rendezett, nagyrészt sétálóutcákból álló kompakt Óváros a gótikus emlékektől a reneszánsz és barokk épületeken át a meghökkentően modern építményekig széles változatosságot kínál a turistáknak. Világszínvonalú múzeumok, nyüzsgő belvárosi utcák, terek, belső udvarok, pezsgő szórakozó negyedek egészítik ki a történelmi, építészeti látnivalókat Közép-Európa egyik legjobban megőrzött városmagjában.
A város főbb nevezetességeinek megismerése idegenvezetővel, egy séta keretében láthatjuk a volt császári rezidenciát, a Jezsuita egyetemet, a Domot, a Harangjátékok terét, a Főutcát, a Tartományi Székházat, a Főteret, a Ferencesek templomát, lemegyünk a Mura partra.
A délutáni szabadprogram alatt egyéni sétára is nyílik lehetőség. A belváros hangulatos utcácskái, romantikus belső udvarai várnak bennünket. Az óváros nyolc különböző adventi vására más-más specialitással, kézműves termékkel várja látogatóit. A megfáradt kíváncsiskodó mindezt kisvonattal is körbejárhatja. A délutáni szabadidő során mindenki kedvére vásárolhat, a Mariahilfer templomban pihentető karácsonyi orgonazenét hallgathat, majd megkóstolhatja a sokfele ízben kapható puncsot, tradicionális stájer forralt bort és a sajtos kolbászt.
Fakultatív programként egy közös vacsorán is részt vehetünk egy belvárosi étteremben. (Szállás ugyanott.)

3. nap: Graz - Rein - Pécs
Grazot elhagyva első megállónk a varázslatos hangulatú Kornberg kastély, mely az ausztriai Kornberg községtől pár kilométerre, egy erdőben található. A várkastélyban több érdekes kiállítást is találunk. A XIII. sz.-i várat a XVII. sz.-ban építették át reprezentatív reneszánsz várkastéllyá. Állandó kiállítás mutatja be a vár történelmét. A látogatók megtekinthetik az időszaki iparművészeti kiállításokat, és a hagyományos karácsonyi kiállításokat is. Szép időben a gondozott kastélypark sétára csábít. Megtekinthető a kastély udvar, a kápolna és az állandó jelleggel itt megrendezett Karácsonyi Kiállítás a környék termelőinek portékáiból, karácsonyi kézműves ajándékok sokaságával.
Tovább utazunk Szlovéniába. Szlovénia második legnagyobb városában, a Dráva parti Mariborban sétálunk. Városnézésünk során megtekintjük gyönyörű barokk főteret, székesegyházat, a városházat és a kastélyt.
Kis kitérővel pihenőt tartunk a híres zarándokhelyen, Ptujska Goraba. A Luxemburgi Zsigmond által építtetett zarándoktemplom a szlovéniai gótikus építészet egyik legszebb alkotása. A templom egy dombtetőn épült, ahonnét szép kilátás nyílik a környező tájra.
Továbbindulva Ptuj (Pettau) városában, a 20. századig Stájerországhoz (ma Szlovéniához) tartozó festői kisvárosban időzünk, melynek minden középkori háza műemlék. Macskaköves utcácskáin és terein adventi hangulat, a Dráva fölé koronaként magasodó reneszánsz várkastélyában pedig az ország legjobb kultúrtörténeti gyűjteménye várja a látogatót. Rövid sétánk során Ptuj nevezetességeit tekintjük meg: a Dráva-torony, Városháza, Szent György templom, Dominikánus kolostor.
Haza érkezés késő esti órákban.

A tervezett túra térképen: