Tavaszi Cserhát túra 2017. március 12 -– 15.-ig.

Az idei tavaszi túrát az északi középhegységbe, a Cserhát vidékére tervezzük. (2005-ben jártunk ezen a környéken, próbáltunk új programokat keresni, de van, amit újból érdemes megnézni)
A vidéket két dologgal lehetne jellemezni, itt található a "Novohrad-Nógrád Geopark", vagy más szemszögből a "Palócföld".

Tervezett programok:


- Ellátogatunk a Salgóbányai Geocsodák házába, az interaktív terem a térség jellegzetes geo-turisztikai látványosságai közt virtuális sétára ad lehetőséget. A virtuális sétán résztvevők olyan ritka geológiai képződményekkel ismerkedhetnek meg, mint pl. a Kazári riolittufa, a Béren található andezit oszlopok és a Kishartyáni Kőlyuk-oldal.

- A valóságban is megnézzük, egy-egy túra keretében Béri andezit oszlopokat (5km), és a Kazári riolittufa képződményeket (8,6 km).

- Ellátogatunk Ipolytarnóci látogatóközpontba. Az ipolytarnóci ősmaradványokat bemutató színvonalas kiállítást hívják "magyar Pompei"-nek is, a fiatalabbaknak ez a "magyar Jurassic Park". Ez az Európa Diplomás, Világörökség várományos Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, Magyarország 7 zöld csodájának egyike, a határokon átívelő Novohrad-Nógrád Geopark legnépszerűbb látványossága.

- Szécsényben megnézzük a Forgách kastélyt, múzeumot, egy séta keretében a kisváros nevezetességeit. (Várkert, Tömlöcbástya, Tűztorony, Ferences templom)

- Túrázunk a Páris-patak szurdokvölgyébe, (kb. 3km) amit sokan a Palóc Grand Canyonnak is neveznek.

- Sétálunk a világörökségi listán lévő Hollókőn, megnézzük a főbb nevezetességeket. A vár tanösvényt végigjárva feljutunk a várba, majd túrázunk a Felsőtoldon lévő szállásunkra. (kb. 6km)- A határvidék várai közül megnézünk a Füleki várat, vagy Somoskő várát szolvákiában.

- Bánkon megnézzük a Kovácsmúzeumot, egy működő kovácsműhellyel.

- Válogatunk még a Balassagyarmati a Palóc múzeum, a Kőrösi Csoma Sándor emlékpark, a Szentkúti nemzeti kegyhely, a Madách Imre emlékmúzeum, Terenyi csipkemúzeum megtekintése között.
(A program még pontosítás alatt van, ezért változhat.)

Időpont:              
2017. 03. 12.-15.
(négy nap, három éjszaka, március 12. vasárnaptól 15. szerdáig, két nap szabadságra van szükség.)

Utazás
:
létszámtól függően nagybusszal, SE kisbusszal + bérelt kisbusszal, szervezetten

Költségek
:            szállás ára reggelivel és vacsorával 27.000,-Ft, (2 és 3 ágyas szobákban)
                               utazás ára a létszámtól és a módtól függ, később lesz meghatározva kb. 10-13 000,-Ft
                               SE hozzájárulás kb. 13.000Ft
                               + Belépők

Előleg
:                  10.000,-Ft február 20-ig Hügl Erikánál, vagy utalva az SE számlára

Jelentkezési határidő: 2016. 02. 15. (szerda)
Hügl Erikánál vagy Jerger Kláránál