Túrabeszámoló a 2017.11.04.-i Orfű  - Lóri kulcsos-ház - Vágotpuszta  - Sikonda túráról

A buszállomáson a járat indulása előtt 15 perccel  már 70-80 fő várakozott. Orfűn Szalonna Fesztivált rendeztek, a  Tájak Korok Múzeumi Egyesület Márton napi programjára 40-50 fő indult. A DTSE -és a Nyugger kardió csapat közös 10 km-s túrájára 18 fő érkezett. A Volán emiatt két autóbuszt indított Orfűre a Szent Márton megállóba.


Ragyogó napsütéses  időben a Dózsa György utcán indultunk az átmenő forgalomtól mentes utcáján, ahol már az utca elején Halloween  jelképekkel díszítették az út szélét a kerítést és egy takaros házat. A rendezett utca végén a zöld turista jelzést követve a Szalonna Fesztivál helyszínére igyekvőkkel találkoztunk. A sátrakban már folyt a munka darálták a húsokat, töltötték a hurkát, kolbászt, népi kézműves termékeket lehetett vásárolni.


Rövid nézelődés, fotózás után folytattuk  eredeti célunk felé utunkat. Mintegy egy óra elteltével érkeztünk meg a Lóri kulcsos-házhoz. Az épület jelenleg belső felújítás alatt áll, de a tágas udvarban pihenőt tartottunk, a résztvevők süteményekkel házi készítésű  italokkal kínálták egymást.


A pihenő után egy kényelmesen járható  de meredek szurdokvölgyben haladtunk, és rövid idő után megérkeztünk Vágot pusztára. A pusztán az 1700 -s évek közepétől a kereskedelmi út mentén egy  csárda létesült majd mintegy 15 házzal sváb település jött létre ahol  a lakosság mezőgazdasági termelést , állattartást folytatott. Jelenleg a házak egy része felújítva új funkciót kapott,  hétvégi üdülőként, kis-egyházak gyülekezeti és  lelki gyakorlatos célokra, a jógások meditációs helyként használják.  1956-os forradalom idejében november 4.-n amikor a szovjet csapatok bevonultak az országba a Pécs környéki  felkelőknek az egyik központja lett ahova  változó létszámú fegyveres  tért meg pihenni, illetve innen indultak portyázni. Mivel a túránk időpontja a magyar szabadság emléknapja is számos csoporttal találkoztunk Vágotpusztán aki egy része teljesítmény túrán vett részt 7-100 km közötti távolságokon.

 

2017.11.04. délután a Duna Tv műsorán filmet mutattak be a "Mecseki  láthatatlanok" -ról . A film a november 11.-ig tekinthető meg a Neten a https://www.mediaklikk.hu/2017/10/24/mecseki-lathatatlanok/  linken.  A kopjafánál eltöltött szendvics -ebéd után megtekintettük a környéken a Keleti Mecsekre nyíló panorámát,  csendesesen megálltunk a település temetőjénél, gondolatban az egykor itt élőkért és elhunyt szeretteinkért fohászkodtunk.


Hazafelé még 4,5 km  várt ránk, a területen az erdészet fakitermelést végez, a súlyos munkagépek, szállító járművek  a Szt. Márton  zarándok út nyomvonalán helyenként jelentős kátyúkat vágtak, amelyek vízzel telve sártengert alkottak.  A terepet leküzdöttük,  és  Pécsre tartó Volán járat érkezése előtt 20 perccel  jó hangulatban, kellemes időben elértük a sikondai megállót.


A túráról Sólyomné Elza Vágottpuszta   és Somfainé Évi készített képeket.
Somfai János túravezető