Tavaszi túra meghírdetése az Istriára március 15-18 -ig

Istria, egy kicsit másképp    2018.03.15.-03.18.

Az idei tavaszi túránkkal kicsit átlépjük az országhatárt, és az Istriai félsziget nevezetességeit ismerjük meg.

Időpont: 2018. március 15-18.között. (csütörtök-vasárnap, 3 éjszaka)
Program: a mellékelt tájékoztató szerint (A helyszínek és időpontok egyeztetés alatt vannak, ezért még változhatnak.)
Szállás: két, ill. három ágyas szobákban (foglalás alatt, létszámtól függ)
Étkezés: a szállás reggelit tartalmaz, (vacsora a szállástól függően kérhető)
Utazás: az SE és bérelt kisbusszal a létszámtól függően (max.24 fő)
A kirándulás költsége: 40.000-45.000,- Ft/fő, (SE hozzájárulás 12.000,-15.000,-Ft/fő)
Az ár tartalmazza a szállást, utazás, (idegenvezető) költségét. Az árban nincs benne az étkezés és a belépőjegyek ára.

Jelentkezés: Hügl Erikánál v. Jerger Kláránál február 19-ig.
A jelentkezésnél elsőbbséget élveznek az SE tagok, rajtuk kívül a keretet jelentkezési sorrendben töltjük fel.
A szállásfoglalás után a befizetést és a részleteket pontosítjuk.

Köszönettel: Jerger Klára

Az ez évi tavaszi túránkat Horvátországba, az Istriai félszigetre tervezzük. A nyári nyaralások során az emberek többsége a tengerpartra utazik, ellátogat a nagyvárosokba, de a félsziget ezeken kívül is sok látnivalót tartogat.

Tervezett programok:

- Az oda úton megállunk a Rovinjtól alig fél órára lévő Pazinba, Isztria fővárosába. Ellátogatunk a pazini kastélyhoz és annak maradványaihoz. A hídról fogjuk látni a szakadékot, ami a Pazinska Jama nevet kapta. Aki túrázni szeretne, a hídtól három lehetőségünk van eljutni a szakadékba.-
Első "nagyváosi" megállónk az Isztriai-félsziget kis "ékszerdoboza", Rovinj. Kacskaringós, szűk, macskaköves kis utcák keresztezik egymást a félszigetre épült óvárosban, mely a legszebbek közé tartozik Horvátországban. Városnézésünkből nem maradhat ki a város jelképének is számító, dombtetőn magasodó Szent Eufémia székesegyház sem, ahonnan a harangtoronyból gyönyörű kilátás nyílik az óvárosra, az öbölre és a Szent Katalin-szigetre.- Az Isztriai-félsziget belső vidéke nagyon hasonlít Olaszország egyik legszebb vidékére, Toszkánára. Buzet, Hum, Motovun mind mind nagyon hangulatos, de inkább városias jellegűek. A fennsíkon fekvú Draguc csodálatos kilátást kínál, két apró utcácskáját gyorsan bebarangolhatjuk.- Elutazunk Porec városába, melynek igazi kincse a kora bizánci kor egyik legjelentősebb műemléke, a VI. századból származó Euphrasius bazilika és a körülötte álló épületegyüttes, mely az UNESCO világörökség része.

- Kirándulást teszünk a hegyekkel szegélyezett keskeny tengeröbölnél, a híres Limski fjordnál. A fjord 9 km hosszan nyúlik be a szárazföld belsejébe, a legszélesebb pontja pedig eléri a 600 métert, mélysége akár a 30 métert is. A Limski fjord valaha kalózok búvóhelye volt, most kristálytiszta vízének köszönhetően kitűnő osztriga tenyésztőhely. A páratlan szépségű öblöt két oldalról erdők szegélyezik.


- Grasisce festői településétől nem messze, Floricici falucskájának tőszomszédságában pedig egy 30 méter magas vízesést találunk, amely tartós esős időszak után vagy a tavaszi hóolvadást követően kápráztatja el az erre utazókat.

- Az Isztriai félsziget déli csücskének és Pula szépségeinek felfedezése következik. A nyolc dombra épült város a félszigetbe mélyen benyúló öböl partján fekszik. A város leglátványosabb nevezetességei: Amfiteátrum, Sergius diadalíve, Velencei erőd és az Augustus templom.- Isztria legdélebbi pontja, a varázslatos szépségű Kamenjak-félsziget (Kamenjak rt) az egész régió legvadregényesebb, legfestőibb partszakasza lenyűgözően szép öblökkel, hatalmas sziklákkal. Az erősen tagolt partvonalú félsziget egész területe védett, csak poros földutak hálózzák be.- Az Ucka hegység a Földközi tenger legészakabbi hegyvonulata. Az Ucka legfontosabb látnivalója az 1401 méter magas Vojak csúcs. Ez a Nemzeti park és egyben az Isztriai-félsziget legmagasabb pontja.

- Megismerkedünk Opatija (Abázia) városával, mely az Osztrák-Magyar Monarchia idején az egyik legjelentősebb fürdőváros, valamint híres művészek, uralkodók kedvelt pihenőhelye volt.

- A hazaúton megálló Rijekaban. Horvátország legnagyobb forgalmú nemzetközi tengeri kikötő városa sok magyar vonatkozást tartogat. Ezekkel és az Óváros szépségeivel ismerkedünk egy séta keretében. További programként megtekinthető Trsat vára, amely 140 méter magasan található a város tetején.(A program még pontosítás alatt van, ezért változhat.)

A tervezett út: