Salzburg


A város neve fogalom a turisták számára, egy igazi gyöngyszem az Alpok északi oldalán. Sokan Európa egyik legszebb városának tartják, nem érdemtelenül. Nagy hegyek között fekszik a sebes sodrású Salzach folyó partján, műemlékei pedig páratlanok (pompás barokk belváros, Dóm, Hercegérseki Palota, Ferences templom, Mozart szülőháza, Mirabell kastély és parkja, a város felett emelkedő fellegvár stb.).

Mirabell kastély és kert

Kezdjük a sétát a Mirabell-kertnél! A csodálatos kert a 400 éves Mirabell kastély parkja (Schloss Mirabell), a kastélyé, mely valaha szerelmi ajándékként épült: Wolf Dietrich von Raitenau érsek rendelte meg 1606-ban kedvese, Salome Alt számára (sokáig Schloss Altenau volt a kastély neve, csak később kapta a Mirabell nevet).

Képtalálat a következőre: „salzburg mirabell kastély”

A kastély kertet Fischer von Erlach tervezte 1690-ben, és bár a kastélyban sok minden megváltozott egy nagy tűzvész és az újjáépítések miatt, az angyalokkal és puttókkal díszített lépcsőházat, és a Márvány-termet mindenképpen érdemes megnézni. A Márvány-teremben már a gyermek Mozart is fellépett, ma is koncertteremként, illetve esküvői helyszínként (ez a világ egyik legszebb házasságkötő terme) használják.

Cím: Schloss Mirabell, Salzburg,

MirabellplatzMegközelítés: A kastély és a kert a Salzach folyó jobb partján, azaz az óvárossal szembeni oldalon van. Az óvárosból a Staatsbrückén megyünk át a folyón, majd a Platzl térről a Dreifaltigkeitsgassén át érünk a Mirabell-kastélyhoz.

Nyitva tartás: Márvány-terem: H, Sze, Cs: 8.00-16.00, K, P: 13.00-16.00, lépcsőház: minden nap 8.00-18.00, park: minden nap reggeltől estig

Belépő: a park és a kastély szabadon látogatható

Alig pár lépés a parktól és már el is jutunk a Salzach partjára és a kis, lakatokkal díszített hídra, ahonnan tökéletes panoráma nyílik a városra, de ha ez nem lenne elég, akkor a túlparton a Mönchsberg hegy tetején tovább folytathatjuk a gyönyörködést: a Modern Művészetek Múzeumának épületében lévő lifttel fel lehet jutni a kis domb tetejére, ahonnan szintén páratlan a kilátás.

Látvány a Salzach hídjáról

Modern Művészetek Múzeuma Mönchsberg

A Modern Művészetek Múzeuma a belváros háztetői fölé magasodó Mönchsberg hegyen áll. A négy szintet elfoglaló, nagyszabású és stílusos kiállítások 20. és 21. századi nemzetközi műkincseket vonultatnak fel.

https://www.salzburg.info/deskline/infrastruktur/objekte/museum-der-moderne-moenchsberg_10460/image-thumb__1839__detail-site-header/blick-auf-das-mdm-moenchsberg_10467.jpeg

Három gyorslift visz föl Salzburg legszebb kilátóteraszára, egyben a Mönchsbergen álló Modern Múzeumhoz. A völgyállomás 425 méteres, a hegyi állomás 485 méteres magasságban van, az útvonal hossza 60 méter.

Felvonó üzemideje 2017-ben:

Hétfőn 8-19-ig, kedd - vasárnap 8-21 óráig. Július, augusztus: minden nap 8-21 óráig. Adventi hétvégeken, dec. 8-án, és dec. 26. – jan. 6. 8-1 óráig. Dec. 24.: 8-17 óráig, Dec. 25.: 8-19 óráig. 

Menetjegyárak 2017-ben:

Hegy- vagy völgymenet: felnőttek 2,30 euró, gyerekek (6-15 é.) 1,20 euró, családok 4,50 euró. Salzburg kártya: egyszeri ingyenes utazás

Hegy- és völgymenet és belépő a Mönchsbergi Modern Múzeumba: felnőttek 9,70 euró, gyerekek (6-14 é.) 6,80 euró, családok 15,40 euró 

Nyitva tartás 2017-ben: Keddtől vasárnapig 10-18 óráig, szerdán 10-20 óráig. Minden nap nyitva: a Húsvéti Ünnepi Játékok, a Pünkösdi Ünnepi Játékok és a Salzburgi Ünnepi Játékok idején. Vezetés: szerdán 18.30-kor (ingyenes) vasár- és ünnepnapokon 15.00 órakor: 2 euró/fő.

Belépődíjak 2017-ben: Felnőttek 8 euró. Gyerekek és fiatalok (6-18 é.), diákok (26 é-ig), nyugdíjasok 6 euró. Családok 12 euró. Csoportok tagjai 10 főtől 7 euró.

Salzburg kártya: egyszeri ingyenes belépés

Kombinált jegy: Modern Múzeum a Mönchsbergen + Modern Múzeum a Rupertinumban. Felnőttek 12 euró. Gyerekek és fiatalok (6-18 é.), diákok (26 é-ig), nyugdíjasok 8 euró. Családok 16 euró.Csoportok tagjai 10 főtől 9 euró

Múzeumlátogatók menetjegye a mönchsbergi felvonón 3,60 euró helyett csak 1,70 euró!

A salzburgi vár

Egy rövid séta és már indulhatunk is fel Salzburg várához, a Hohensalzburg erődítményhez. A több mint 900 éves erődítmény egész évben látogatható. Gyalog is fel lehet menni és a Festungsgasse-ról induló siklóval is kényelmesen megközelíthető – a legjobb megoldás a kettő kombinációja: siklóval fel, és gyalog le!

Képtalálat a következőre: „salzburg gyorslift”

A vár legérdekesebb látnivalója a középkori hercegi szobák mellett a vármúzeum, ahol az egykori hercegérseki udvari életben használatos tárgyak láthatók, de már csak a panoráma miatt is mindenképpen érdemes felmenni, mert szép időben egyszerűen lenyűgöző a látvány!

http://vivalditravel.hu/user_images/utak_972__advent_salzburgban_06.jpg

Nyitva tartás: okt-ápr: 09.00-17.00.

Belépő:

Siklóval: 11,30 €, gyerek (6-14) 6,50 €, gyalog: 8,00 €, gyerek (6-14) 4,50 €, a belépővel a vár összes kiállítása szabadon látogatható, audioguide használatával (sajnos magyarul nincs).

A Salzburg kártya egyszeri ingyenes belépésre jogosít!

Irány a Getreidegasse, a sétálóutca!

A világ egyik legszebb sétálóutcája az egyes üzletek bejáratánál elhelyezett kovácsoltvas cégérekről (is) híres: a régi hagyományokat a mai napig őrzik, olyannyira, hogy nemcsak az évszázados múlttal rendelkező kisebb-nagyobb üzleteken van cégér, de a modern üzletházak, és étteremláncok homlokzatát is cégérek díszítik.

Salzburgi városkép a Mönchsbergről

Mozart szülőháza

Itt, a Getreidegasse 9. szám alatt található az egyik leghíresebb salzburgi látnivaló, Wolfgang Amadeus Mozart szülőháza (Mozart Geburtshaus) is. (Ne tévesszen meg senkit az, hogy az aljában egy Spar van – a múzeum az emeleten található!) Végig lehet járni az eredeti lakóhelyiségeket, ahol korabeli használati tárgyak, bútorok, na és persze Mozart zenéje segítségével kis időutazáson vehetünk részt.


https://www.salzburg.info/deskline/infrastruktur/objekte/mozarts-geburtshaus_13748/image-thumb__2637__detail-site-header/mozarts-geburtshaus-mit-hagenauerplatz_13750.jpeg

Cím: Getreidegasse 9 5020 Salzburg, Ausztria

Nyitvatartás: Minden nap: 9:00 -17:30

Belépőjegy:
Felnőtt: 7,00 €
Gyerek (6-14 éves korig): 2,50 €
Nyugdíjas, közép és főiskolás: 6,00 €

A salzburgi Dóm

A sétálóutcán sétálva el is jutunk a Dómnegyedbe (Domsquartier): ahol a Dóm mellett a hatalmas múzeumot is végigjárhatjuk. A Dómban tartották a keresztvíz alá Mozartot, aki aztán 14 évesen már a jobb oldali pillérnél lévő orgonán játszott a misék alatt.

 

http://vivalditravel.hu/user_images/utak_968__advent_salzburgban_02.jpg

A Dómnegyed történelmi épületei a város barokk történetét bemutató különféle kiállításoknak adnak otthont, gyönyörű dísztermek és több mint 2000 kiállítás tárgy tekinthető meg itt. (A közeli Mozartplatzon megtalálható Karácsony Múzeumba még akár nyáron is érdemes betérni!)

A Dómnegyed látnivalói:

Sokak szerint Salzburg legszebb temploma a Franziskanerkirche, a Ferenc-rendiek temploma. A templom építészetileg is érdekes, mert megfigyelhető rajta a keresztény templomépítés három legjellegzetesebb stílusa: a pazar díszítésű barokk, a román stílusú kapubejárat és a magas gótikus karzat.

http://salzburg.vilagnezo.hu/image_cache/b/5/b/b5b636fdcdd7b3153384ee505519afca.jpg

Nyitva tartás 2017-ben: Szerda – hétfő: 10-17 óráig.
Július, augusztus: minden nap 10-17 óráig, szerdán 10-20 óráig. Dec. 3 - 23., dec. 25. - jan. 6.: minden nap 10-17 óráig
(Belépés egy órával záróra előttig.) Dec. 24-én zárva.

Belépődíjak 2017-ben:
Felnőttek 12 / 10* euró
Gyerekek 5 / 4* euró
Diákok (25 é. korig).
Családok 27 / 22* euró
(*amennyiben a kiállítás egy része zárva tart).
Salzburg kártya: egyszeri ingyenes belépés
A megtekintéshez audioguide áll rendelkezésre nyolc nyelven.

 

Salzburgi gasztronómia: a Mozart-golyó és sör városa

Salzburg leghíresebb terméke egyértelműen a Mozartkugeln, azaz a Mozart-golyó: a marcipános csokigolyót a belvárosi Fürst Cukrászdában (Fürst Konditorei) találták fel 100 évvel ezelőtt, és bár ma már rengeteg utánzat is kapható, az eredeti, hamisítatlan Mozart-golyó ma is csak ott kapható, ezért mindenképpen érdemes útba ejteni a salzburgi séta alatt.

Készül a Mozart-golyó

Ha már úgyis itt vagyunk, a közeli piacra (Grünmarkt) is betérhetünk, ahol – többek között – különleges pereceket (Salzburger Breze) kóstolhatunk: a sós perecen túl van itt csokis-mogyorós és almás perec is, és sok egyéb finomság.

Salzburgi perecek a piacon

A hüttehangulatot a Zum Zirkerwilt étteremben is meg lehet tapasztalni egy klassz hagyományos vacsora mellett. Itt megkóstolhatjuk a klasszikus salzburgi sajtgombócos levest  (Kaspressknödelsuppét), (ami egy marhahúsleves, a fasírt formázásához hasonlóan enyhén kilapított sajtgombóccal tálalva), és a salzburgi galuskát (Salzburger Nockerl). Ez utóbbi egy nagyon jellegzetes édesség: egy ovális edényben tálalt hegycsúcsokra emlékeztető szuflé – rendelésnél érdemes rákérdezni, mekkora adag, mert sokszor egy adag 3-4 embernek is bőven elég.

Szt. Péter főapátság, temető, katakombák

7. századi alapítása óta a St. Peter kolostor és templom Salzburg város szíve. A „The Sound of Music" rajongóinak a markáns egyházi építmény mellett a temetőt és a katakombákat is „kötelező” megnézni.

https://www.salzburg.info/deskline/infrastruktur/objekte/erzabtei-st.-peter-friedhof-katakomben_14358/image-thumb__35977__detail-site-header/friedhof-st.-peter_236306.jpeg

Nyitva tartási idők

Katakombák:
Okt.-ápr.: naponta 10-12.30, 13-17 h
Változás lehetséges, figyelje a kiírást!

St. Peter templom:
A Szt. Péter templom 2018. IX. 25-től előreláthatóan 2019. IX. 22-ig felújítási munkálatok miatt zárva tart.

St. Peter temető:
Okt.-márc.: naponta 6.30-18 h
St. Peter apátsági pékség:
Hétfő-péntek 7-17.30 h, szombat 7-13 h.

Árak
Katakombák:
Felnőtt 2,00 €
Gyermek (6-15 év) 1,50 €
Ifjúsági (16-18 év), diák, nyugdíjas, min. 10 fős csoport tagjai 1,50 €
SalzburgCard: egyszeri ingyenes belépés a kártyával

Hercegérseki Palota

A mai Hercegérseki palotát a XVII. század első évtizedeiben emelték, majd a XVIII. században kibővítették. A palota gyönyörű termeit végigjárva a reneszánsz és barokk korok gazdag papfejedelmeinek életébe pillanthatunk be.
A Carabinieri-terem korábban a kísérők termeként szolgált, később a püspökök színházi- és dísztermének adott otthont. Innen léphetünk be a Rittersaalba, vagyis lovagterembe, ahol egykor a testőrök tartózkodtak. A falakon található nagy festmények Nagy sándor életéből vett jeleneteket ábrázolnak.
A Konferenciateremben tanácskozásokat, később pedig koncerteket is tartottak. A falak között Mozart is játszott egykor.

Képtalálat a következőre: „salzburg hercegérseki palota”

Az Audienzsaale, a fogadóterem legszebb dísze a brüsszeli kárpitozás és az 1711-ből való mennyezetképek. Megtekinthetjük még a hercegérsekek dolgozószobáját és hálószobáját is.
A Hercegérseki palota látványossága a Residenzgalerie. A ritka szép képgyűjtemény 1710-ben készült Johann Lukas von Hildebrand tervei alapján. Érdemes még megnézni a császártermet, amelynek falait Habsburgi-házi császárok portréi díszítik  I. Rudolftól V. Károlyig.

Cím: Residenzplatz 1, 5020 Salzburg, Ausztria

Nyitvatartás: Minden nap: 10:00 – 17:00

Belépőjegy:
Felnőtt: 9,00 €
Gyerek (6-14 éves korig): 3,00 €
Családi: 20,50 €

Leopoldskron kastély

A festői fekvésű Leopoldskron kastély alig pár percnyi sétára van a salzburgi óvárostól. Az egykor egy hercegérsek családi rezidenciájául szolgáló épületegyüttes a „Muzsika hangja” c, film forgatási helyszíneként vált világhírűvé.

https://www.salzburg.info/deskline/infrastruktur/objekte/schloss-leopoldskron_13184/image-thumb__2496__slider-main/schloss-leopldskron-im-winter_13187.jpeg


Leopoldskron kastélyát közvetlenül a szépséges Leopoldskron tavacska partján építette Leopold Anton Freiherr von Firmian salzburgi hercegérsek 1736-ban családja számára. A környező hegyvilágra táruló kilátás egyszerűen mesébe illő. Az érsek annyira szerette ezt a helyet, hogy szívét a Leopoldskron kastély kápolnájában temettette el.

A kastélyba, a parkba és a történelmi díszletek közé csak a ház vendégei és ügyfelei léphetnek be!

Lóúsztató

A lóúsztató tervezésében a híres Fischer von Erlach is részt vett. A munkálatok során a lovarda nyugati részén, a barokk Sigmundsplatzon művészi szépségű, ovális lóúsztatót építettek. A lóúsztatón álló szoborcsoport a lovak megszelídítését ábrázolja. A szoborcsoportot Bernhard Mandl készítette 1695-ben.
Az ovális medence mögött álló Mönchberg fala elé sima palotahomlokzat készült, rajta gyönyörű lovasjeleneteket ábrázoló freskókkal és paripákkal.

Cím: Siegmundstor 5020 Salzburg, Ausztria

http://salzburg.vilagnezo.hu/image_cache/d/f/c/dfcf3853a5831a8f816cd5f77fa5f069.jpg

Adventi vásár a Dómtéren


Képtalálat a következőre: „salzburg advent”


A katedrális és a Residenz téren, Salzburg történelmi belvárosában. Hétfő - 10: 00-20: 30, péntve: 10: 00-tól 21: 00-ig, szombat, ünnepnap: 9: 00-8: 00, vasárnap: 9: 00-20: 30, 24.12: 9: 00-15: 00, 25 dec. 26: 11-18. Programok olyan események, mint a kórus éneklés a székesegyház előtt, "széldeszka" a Residence téren minden szombaton, a Nativity kiállítás a Residenz udvaron és még sok más.

A salsburgcard itt érhető el.

A programot itt olvashatod..

Bukics Zsuzsa