Ez évben a hosszú nyári túrát Németországba tervezzük, kirándulásunk helyszíneit a Fekete erdő és a Bódeni tó környékének ismertebb nevezetességeiből, Világörökségi helyszínekből válogatva állítottuk össze.

Programok:   A pontos program még egyeztetés alatt van, változhat a nyitva tartások, szálláshely, utazás stb. miatt.

Időpont:         2018.június 9. (szombat) - 17. (vasárnap) (kilenc nap, nyolc éjszaka)
Utazás:                       létszámtól függően SE kisbusszal + bérelt kisbusszal
Szállás:                       Az utazás folyamán 2 vagy 3 helyen szállunk meg. A jelentkezőktől, ill. létszámtól függően tudunk szállásokat foglalni. (2 v. 4 fős szoba, apartman, panzió, esetleg mobil ház).
Ellátás:           Nincs, az étkezést a hosszú túrákon bevett gyakorlat szerint egyénileg oldjuk meg. Amennyiben a szálláson jó a reggeli ajánlat, azt választjuk.
Költségek:      A várható költség belépők nélkül 130-160.000,-Ft. Nagyrészt függ a jelentkezők számától, hogy milyen szállást tudunk foglalni és az utazást hány mikrobusszal tudjuk megoldani.
                            Az SE    hozzájárulás max. 30%, kb. 40-45.000,-Ft.
Jelentkezés:   2018.05.02-ig (amennyiben a jelentkezők száma utazás vagy szállás problémát okoz, a jelentkezési sorrendet, ill. SE tagságot vesszük figyelembe)
Jelentkezni: Hügl Erikánál vagy Jerger Klárinál
Előleg :           50000,-Ft 2018.05.10-ig, miután a résztvevőknek vissza jeleztünk

A tervezett túra Google térképen itt látható (szállások pontosítása után még változnak a szakaszok!)

Jerger Klára

Német körutazás (Fekete erdő, Bódeni tó környéke) 2018.06.9-17.

1. nap: Pécs-Regensburg (841km)
Elutazás Pécsről a kora reggeli órákban. Utazás a (Hegyeshalom-Linz útvonalon) Ausztrián át Németországba.
Pihenőt tartunk a Traunsee partján fekvő Gmundennél, ahol láthatjuk a tóra épült Ort kastélyát. A Traunsee partján továbbutazva a tóba nyúló félszigeten, Traunkirchenben sétálunk, mely során feltekintünk a tó túlpartján lévő Traunsteinre, a tó fölé emelkedő sziklaoromra épült kápolnához.
Továbbutazunk Regensburgba, sétát teszünk a Duna partján fekvő festői városkában, mely a VIII. századtól érseki székhely (Öreg híd, Városháza, Dóm, Érseki palota).2006 óta Világörökségi helyszín.
Az esti órákban érkezünk Regensburg környéki szálláshelyünkre.

2. nap: Regensburg-Nürnberg-Würzburg (360 km)
Reggelit követően Nürnbergbe utazunk, ahol a városfallal körülvett várossal ismerkedünk. Séta a hangulatos, látnivalókban gazdag városban: St Lorenz templom, főtér a szent-kúttal, Kisasszonyok temploma, Dürer ház (kívülről).
Eután Würzburg felé utazunk, Németország egyik legrégebbi városába. Városnézés hangulatos belvárosában, melynek során láthatjuk az Érsekfejedelmi palotában a világörökségi helyszínt és kertjét. Román stílusú temploma, a gyönyörű városháza, a Dóm és a Kőhíd mind-mind kellemes emlék marad.
Utunk következő állomása a Majna parti Wertheim: középkori favázas szerkezetű házainak atmoszférája és kultúrája köszönti az érdeklődőt. Láthatjuk a város felett "uralkodó" vörös homokkőből épült középkori várát, melynek romjai a legnagyobbak közé tartoznak.
Freudenstadt környéki szálláshelyünkre érkezünk, ahol 4 éjszakán keresztül szállásunk lesz.(1.)

3. nap: Freudenstadt-Strassburg-Kolmar- Freudenstadt (270 km)
Reggeli után Strasbourg felé vesszük utunkat. Ismerkedünk az Ill folyó szigetén elterülő világörökség részeként nyilvántartott óvárosával. Megtekintjük a világhírű dómot majd sétánk során a belváros jellegzetes épületeit, tereit: Guttenberg tér, Vámház St. Tamás templom, Petit France. Rövid szabadidő a történelmi belvárosban, majd az Európa negyedben teszünk látogatást, mely során láthatjuk az európai parlamenti üléseknek havonta egy alkalommal helyszínt biztosító Európai Parlament modern épületét.
A híres borúton utazunk tovább a festői Obernaiba. (Virágözönnel borított piactér, városháza, gótikus torony.) Utunkat folytatva időgépünk a XVI. századba repít bennünket, Riquewihr városának idillikus mesevilágába, évszázados öreg házak, középkori városfalak, tornyok, terek közé.
Kevés festőibb városka van az országban, mint Colmar. A városba látogatva élvezhetjük reneszánsz polgárházainak, gótikus templomainak, gyönyörű favázas épületeinek látványát. Estére visszatérünk szálláshelyünkre.(2.)

4. nap: Fekete erdő: Triberg, Titi-tó, Freiburg (250 km)
A mai napon a Fekete-erdő felé vesszük utunkat. A Fekete-erdő Baden-Württemberg tartományban, Németország délnyugati ré­szén 200 km hosszú, 60 km széles erdővel borított hegyvidék. Nevét a tobozos fák sötét színéről kapta. Kirándulásunkat Tribergnél, Németország legnagyobb vízesését tekintjük meg. A Triberg-vízesés a maga 163 méteres szintkülönbségével az ország legismertebb és leglátványosabb vízesése. A rendkívül változatos vízesés, közel 230 méter hosszú , fahídak és jól kiépített utak között barangolható be. Sétánkat követően az "Órák Parkjába" utazunk tovább. Itt a világ legnagyobb kakukkos órájával találkozunk. (Útközben látogatást teszünk a Klinika című TV sorozatból ismert helyszínen.) Romantikus panoráma úton folytatjuk utunkat a festői Titi-tóhoz. (Fakultatív hajókirándulás a tavon) Séta közben megcsodálhatjuk a parti sétány gyönyörű favázas házait.
Továbbutazunk a Fekete-erdő "fővárosában",Freiburgba, Az óváros felé emelkedik Németország egyik legszebb megszentelt épületének, a lenyűgöző székesegyháznak 116 méter magas tornya. A Münsterplatz egyben a legnagyobb belvárosi tér is. A város kultúrájában meghatározó Franciaország és Svájc közelsége. Estére visszatérünk szálláshelyünkre.

5. nap: Duna eredet-Rajna-vízesés- Stein am Rheint (253 km)
Elfogyasztva reggelinket egy érdekes helyet keresünk fel. Donaueschingen a Fürstenberg kastély parkjában található az a medence ahonnan eredeztetik a Dunát. Egy tábla is utal arra, hogy ez a Dunaforrás.
Továbbhaladva a híres svájci óragyártás egyik központjában, Schaffhausenbe teszünk egy kiadós sétát. Szép díszkútjait, kellemes hangulatú belső tereit, utcáit nézzük meg.
A várostól mindössze 3 km-re található Európa legbővizűbb vízesése, a Rajna-vízesés (Rheinfall) ahol 800.000 liter víz folyik le másodpercenként! A tornyos reneszánsz Laufen kastélyon keresztül jutunk a vízeséshez, mely 23 méter magasságból alázúduló víztömegével érezteti hátborzongató erejét a látogatóban. Ennek megtekintése fantasztikus élmény. Lesz csónakázási lehetőség a folyón, a vízesés közelében lévő sziklához.
Ez után továbbutazunk, hogy a bájos Stein am Rheint keressük fel. Itt lép ki a Rajna a Bodeni-tóból. Megcsodáljuk az évszázados épületek rendezett harmóniáját. A csendes kisváros egyedülálló látványossága a mozgalmasságot tükröző, bájos, festett falú polgárházak sora. Estére visszatérünk szálláshelyünkre.

6. nap: Bódeni tó-Meersburg-Mainau-Konstanz (253 km)
Meersburg kisvárosába indulunk, mely Németország egyik legfestőibb kisvárosa. A Bodeni-tó, -amit sváb tengerként is neveznek- egyik legszebb középkori favázas házakkal, kastéllyal, várral, malommal, alsó- felső óvárosi résszel rendelkező  városán átsétálva, jutunk el a kikötőig, ahonnan áthajózunk Mainaura a "Virágok szigetére". A sziget 45 hektáron terül el és minden évszakban látogatható. A Bódeni tó mediterrán hatása biztosítja a gazdag vegetáció feltételeit. A forgalomtól gondosan elzárt félszigeten sétálva csodálhatjuk meg a botanikus élővilág szépségeit, a sziget közepén álló kastélyát. A sziget szíve a kívülről megtekinthető Bernadotte kastély, amit dús növényzettel szegélyezett sétányok, köztük pálmaház, rózsakert, pillangóház vesznek  körül. A sziget évente 1 millió látogatót vonz. A szigetről kisétálva a történelmi Konstanz városát tekintjük meg. Konstanz az 1414-1418 között a városban zajló egyházi zsinat által vált ismerté. Végigjárva az óvárost és a kikötőt, a rómaiak uralkodásától kezdve napjainkig követhetjük végig a történelmet: zsinati ház, a városháza, a katedrális, régi festett épületek.
A nap utolsó programjaként Reichenau szigetére utazunk. Reichenau a Boden-tó legnagyobb szigete Németországban. 724-ben alapított Benedek-rendi kolostora a 10-11. századi európai művészettörténet jelentős emléke, amely 2000-ben felkerült az UNESCO Világörökség-listájára.
Estére visszatérünk szálláshelyünkre.

7. nap: Bódeni tó-Friedrichhafen-Bregenz (250 km)
Reggeli után Friedrichhafen-be indulunk. Nevezetességek a Moleturn a tópartján, a Peter Dornier múzeum,(repülők) vagy a Zeppelin múzeum
A második Lindau, amelynek óvárosi része egy 65 hektáros szigeten fekszik, amelyet a szárazfölddel híd köt össze. A történelmi óvárosban elsétálunk a piactérhez, a Szent István templomhoz. Girbe-gurba utcákon jutunk el  a régi mindkét oldalon festett reneszánsz városházig. A kikötő őrzi középkori hangulatát a Mang toronnyal és 6 méter magas kő oroszlán a tó felől érkezőket köszönti.
Következő megállónk Bregenz, Voralberg tartomány fővárosa a Bodeni-tó partján Ausztria és Németország határán fekszik. Bregenz felett 1064 méterre magasodó hegyre a Pfänderbahn panoráma kabinos felvonójával kb. 6 perc alatt érünk fel. Innen pazar kilátás nyílik a városra, a tóra, Svájc hegycsúcsaira és a szemben lévő Németországra.
Utunk Németországba a Baden-Württemberg tartományban lévő Weingartenbe vezet, ahol a Szent Márton Bazilikát tekintjük meg, amely Jakab zarándokútnak egyik fő megállója. Az Alpoktól északra a legnagyobb barokk templom, amely méretét tekintve a római Szent Péter Bazilika fele, ezért "Sváb Szent Péternek" is nevezik a bazilikát. A hagyomány szerint díszítésén 200 művész dolgozott. A hozzá tartozó egykori kolostor teszi felejthetetlenné a látványt.

8. nap: Freudenstadt-Ulm-Kempten (kb.300 km)
A mai nap első látnivalójaként Tübingen következik, a vizek városa. A Neckar folyó két partjára épült város  jelentős kulturális, kereskedelmi és egyetemi város. Az egyetemét 1477-ben alapították. Megfordult falai között Johannes Kepler, Fridrich Hölderlin. Az óvárosi fagerendás házak, a Neckar folyó, Stift templom, Hölderlin torony és a tübingeni vár a fő látnivalók.
Ezután látogatás a Duna mentén fekvő Ulm városában. Belvárosi sétánk során megtekintjük a Székesegyház épületét is, mely a világ legmagasabb keresztény temploma a maga 161,53 méteres magasságával.  "Isten ujja" a világ legmagasabb templomtornyával a város domináns alkotása, a gótikus építészet egyik remekműve. 
Ezt követően rövid séta Füssen óvárosában, majd ellátogatunk a Linderhof-kastélyhoz, melyet II. Lajos bajor király épített a havas hegycsúcsok és fenyőerdők közé. Ez II. Lajos egyetlen befejezett kastélya, mely a versailles-i Kis-Trianon palota mintájára épült. A kastély rokokó pompája és díszkertje lenyűgözi a látogatót.
Szállás Kempten közelében

9. nap: Kempten- Neuschwanstein -Pécs (kb.900 km)
Reggeli után tovább utazunk a bajor Alpokban. Elsőként az építészet és az álom keverékének nevezett "csupa torony és bástya" fantáziavárat, Neuschwanstein kastélyát tekintjük meg (tornyok, pazar termek, csodás kilátás). A csupa torony és bástya épületegyüttes egy magányos szirtfokon áll, egy alpesi tó közelében.
Útközben egy Inn folyó partján fekvő középkori hangulatú tiroli kisvárosban állunk meg, Rattenbergben. Középkori sziklafalba épített kis ház (ma múzeum, likőrkóstolás, vásárlási lehetőség), majd a helyi  üvegfúvás megtekintése, vásárlás. Séta a szűk utcákon a  szépen felújított épületek között, ahonnan az Alpok hegyei tekintenek vissza.

Folyamatos utazás, rövid pihenőkkel. Érkezés Pécsre a késő éjszakai órákban.