2019.12.07. (szombat) -08. (vasárnap) Adventi kirándulás Zágrábban


1. nap: Pécs - Varasd - Máriabistrica - Zágráb
A délelőtti órákban érkezünk a Dráva menti kisvárosba, Varasdra. A város egyik legnagyobb vonzereje az impozánsan felújított vár, melyet a XIV. században kezdtek építeni és rendkívül fontos erődítménynek számított a törökök ellen.
Sétálunk egyet a várban, megcsodáljuk a katedrálist, elsétálunk a nemzeti színház előtt. Az Óvárosban a váron kívül hangulatos utcácskák és paloták láthatóak. Végül bolyongunk egyet a hangulatos, karácsonyi köntösbe öltözött, szűk, macskaköves utcácskák között.

Tovább utazunk Mariabesztercére. Marija Bistrica, Horvátország legnagyobb Mária kegyhelye. A Fekete Madonna csodatevő szobrát, amely eredetileg a Marija Bistrica feletti kápolnában volt, a török fenyegetettség miatt falazták be a plébániatemplomba, ahonnan 1684-ben került újra elő. Évente több százezer zarándok imádkozik a Boldogasszony csodatevő szobra előtt. A kegyhelyet hivatalosan is Mária horvát nemzeti zarándokhelyévé nyilvánították.

marija_b1.jpg

marija_b3.jpg

A késő délután érkezünk Zágrábba, mely az a "European Best Destinations" portálon rendezett szavazás alapján elmúlt két évben elnyerte az Európa legszebb karácsonyi vására címet!
Rövid séta után, végignézzük Zágráb legszebb karácsonyi vásárait. Háttérben a Zrinjevac park régi zenepavilonjában felcsendülő muzsika lágy szólamaival élvezhetjük a forró puncs és a részegítően finom ételek illatát, melyek körbelengik a horvát főváros utcáit. Megkóstoljuk Zágráb autentikus gasztronómiai specialitásait, mint a káposztás tészta, a kolbász, a sült alma vagy a strukli, majd melegítsük át magunkat egy bögre forró csokoládéval. Érdemes ellátogatni a Tomislav király térre és korcsolyázni egyet, vagy ellátogatni az éló betlehemhez. A gasztronómiai élvezetek mellett kényeztessük a szemünket és nézzük végig az adventi vásárok kézműves portékáit is, amely nemcsak a Jelasic téren, hanem a Mirko Bogovic sétáló utcában is megtalálhatóak. Szállás Zágrábban.

zagreb1.jpg

zagreb2.jpg

zagreb3.jpg

2. nap: Zágráb - Grabovnica - Pécs
Délelőtt városnéző sétára indulunk melynek keretében és megismerjük a látnivalókat. Zágráb látnivalói már a 11. századtól elkezdtek kialakulni. A legtöbb érdekesség, műemlék azonban az Osztrák-Magyar Monarchiához köthető. Alapítása egy magyar király, Szent László nevéhez kötődik, aki 1093-ban alapította meg a zágrábi püspökséget.
A legtöbb látnivaló az Óvárosban Zágráb főterére, illetve annak környékére épült. A Jelacic tér helyét 1641-ben jelölték mi, mint városi vásártér. A legtöbb épület a 19.. században épült szecessziós, post-modern stílusban. Különös látnivaló a tér keleti oldalán látható Manduševac kút, mely a 19. században biztosította Zágráb édesvízét. Rögtön a Jelacic térről nyílik a zágrábi piac. A piacról már láthatók a Katedrális tornyai. Haladjunk tovább és nézzük meg az árpád házi királyok munkáját. A katedrális építtetését II. András magyar király az 5. kereszteshadjárat bevételeiből fedezte. Ez a legszebb gótikus szentély az Alpokban. Tovább sétálunk a Tkalciceva sétálóutcán. Ez Zágráb legszínesebb, és egyik legszebb utcája, amely a város központjában áll, és a régi Zágráb hangulatát nyújtja. Butikok, bárok, éttermek, felújított 19. századi palotákban található galériák találhatók itt. Az itt sétálgató, táncoló, vásárló, kávézó, vacsorázó számos ember, és a mediterrán hangulat szinte magával ragadja az embert. A sétáló utca után meglátogatjuk a Véres hidat, Kőkaput, ami már a Felsővárosba vezet. Zágrábnak egykor volt 5 városkapujából már csak a Kőkapu maradt meg.
A Felsőváros látnivalói a Szent Márk tér köré gyülekeztek fel. A legfontosabb szentély maga a Szent Márk templom. Őt a 13. században kezdték el építeni, román stílusban. A 15. és a 19. században átalakították, ekkor alakult ki a ma is látható neogótikus kinézet. A közelében lévő Lotrscak kúla is megérdemel néhány fotót.
A művészetek rajongóinak ajánljuk a Mimara Múzeum felkeresését is, ahol olyan neves festők munkáiban gyönyörködhetünk, mint Delacroix, Rubens, Raffaello, Velasquez, Caravaggio, Van Dyk vagy Renoir. A régészeti részlegen továbbá egyiptomi, perzsa és görög kultúrák emlékeivel ismerkedhetünk.
Rövid szabad program következik. A hatalmas fűtött sátrakban élvezhetjük a horvát advent kihagyhatatlan ízeit: a horvát kolbászokat, húspogácsákat, cevapokat és leöblíteni különböző ízesítésű forralt borokkal.

Délután Grabovnicába indulunk, ahol egy igazi karácsonyi pompában tündöklő falusi birtokot látogatunk meg. A Salaj család a hatalmas birtokát 2002. óta minden évben karácsonyi csodavilággá varázsolja. A birtokot, annak épületeit, fáit, bokrait, kerti tavát és mindent, amit szinte el sem tudunk képzelni, karácsonyi fényekkel díszítenek fel. Másfélmillió égőt, lámpát használnak fel a díszítésre. Világító télapó, hóember, jávorszarvas és minden, ami a karácsonyhoz köthető megtaláható a birtokon. Az ádventi időszakban még egy betlehemet is építenek. Egy igazi, karácsonyi pompában tündöklő mesevilágba csöppen, aki idelátogat. A birtokon a turisták részére büfét, souvenirboltot, nyilvános WC-ket is kialakítanak.


 grabovnica3.jpg

 grabovnica4.jpg

A kora esti óraákban indulunk haza, majd érkezünk Pécsre.