2019.10.23.(sze)- 10.26. (szo) között Őszi túra a Bükk hegységben

Az eredeti program tervünknek megfelelően meghirdetjük az őszi túránkat a Bükk hegységbe.

Tervezett programok:

- Túrázumk a Miskolctapolcai Vár hegyre, (kb. 5km) sétát teszünk a csónakázó tónál, és fürdünk a Miskolctapolcai termál barlangfürdőben.
A magas ásványi anyag tartalmú 30 fokos forrásvíz Európában egyedülálló, hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt. A gyógyvizet elsősorban mozgásszervi és idegrendszeri betegségek kezelésére ajánlják. A fürdő legérdekesebb és legnépszerűbb része természetesen a barlangi rész, itt találjuk a nevéhez méltó dögönyözőt, ahová a termálforrások vizét egy kürtőn keresztül elvezetik, és itt tör elő zuhatagként a falból.

- Hosszabb sétát teszünk Lillafüreden, megismerjük a helyi nevezetességeket, Palotaszálló, vízesés, függőkert, Hámori tó.
1930-ban adták át a kor legelegánsabb szállodáját, a Palotaszállót, amely azóta is a hely szimbóluma. Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült a három völgy találkozásánál, a

Hámori-tó fölé a festői szálló. A Palotaszálló alatt egy megerősített, támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszer fekszik. Innen lehet elérni az Anna-barlang bejáratát, útközben találjuk a népszerű

József Attila  szobrot, a költő itt írta híres Óda c. versét 1933-ban. A szálló építésekor terelték el a Szinva patakot, és létrehozták Magyarország legmagasabb vízesését, a 20 m magasból "lezúduló" patak nagyobb esőzések után nagyon hangulatos hely.

A Magyarországon egyedülálló az Anna barlangot, de az egész Földön is csak még 4 másik helyen lévő hasonló típusú barlangot a vízesés mellett találjuk. az 1833-ban felfedezett mésztufabarlang egyediségét az adja, hogy a víz nem kivájta a barlangot, hanem a patakból kioldódott mész fokozatosan rakódott le, és ebből épült fel a barlang fala. Megnézhetjük a Szent István barlangot, változatos cseppkövekben igen gazdag barlang kiterjedt járataiból a vezetett túra során mintegy 350 méternyi részt ismerhetünk meg.

Kisvonatozunk a Garadna völgyében, megnézzük a pisztrángtelepet, őskohót, majd visszafelé egy gyalogtúrát teszünk. (kb. 8km)

- Ellátogatunk a Bükk fensíkra, ahol az Olaszkaputól kiindulva egy hosszabb túrát (kb. 10km) teszünk. Innen akár gyalog is le lehet menni a Szalajka vülgybe.
A klasszikus szalajka-völgyi séta kisvasutazással kezdődik a végállomásig a Fátyol-vízesésig, majd onnan kényelmes tempóban az összes látnivalót érintve sétálhatunk vissza a völgy bejáratáig.

- Elutazunk Rudabányára, ahol megnézzük a  Rudapithecus Látogatóközpontot, és megismerjük a Rudapithecus hungaricus 10 millió éves történetét. Túrázunk Közép Európa legméllyebb bányatava köröl, ellátogatunk a Majomszigeten lévő látványtárhoz. (kb. 10km)

(A program még pontosítás alatt van, ezért változhat.)

Időpont:           2019. 10. 23.-26. (négy nap, három éjszaka)
Utazás:            létszámtól függően SE kisbusszal + bérelt kisbusszal
Költségek:      szállás reggelivel (2 és 3 ágyas szobákban) + utazás ára a létszámtól és a módtól függ, kb. 35-39 000,-Ft
                        SE hozzájárulás kb. 13.000Ft

                        Belépők


Jelentkezési határidő: 2019. 09. 30. (hétfő) Jerger Kláránál vagy jelentkezni lehet a levélben megküldött Google linken is. Itt mindenki láthatja a már jelentkezett tagokat.


Üdvözlettel:
Klári