2019.07.13.- 07.22. között nyári túra Lengyelországba

Lengyel körutazás 2019

1. nap: Pécs-Krakkó (598 km)
Elutazás a kora reggeli órákban Pécsről. Utazás Szlovákián keresztül Lengyelországba.
Délután érkezés Krakkóba, az ország egykori fővárosába. A város történelmi központja az UNESCO világörökség része. Séta a belvárosban, ahol Európa legnagyobb középkori Piactere, 14. századi erődjének maradványa, gótikus katedrálisa, és földalatti múzeum a található.
Szállásunk Krakkóban vagy környékén lesz.

2. nap: Krakkkó-Czestochowa-Lodz (280 km)
Reggeli után tovább utazunk, első megállónk Auschwitz-Birkenau. Az 1940-1945. között itt működő náci koncentrációs tábor 1979-ben lett a Világörökségek része. A barakkok, a megerősített falak, a szögesdrótok, az őrtornyok, a gázkamrák, a kemencék emlékeztetnek ma is arra a népirtásra, ami a táborban zajlott a II. világháború alatt.
Majd Katowicén át Czestochowába érkezünk. Felkeressük a keresztény világ egyik legfontosabb zarándokhelyét, a czestochowai madonnát. Évente 4-5 millióan keresik fel a híres Fekete Madonnát, mely a Jasna Gora-i kolostorban található.
Lodzba, a divat és a film fővárosába utazunk, szállásunk Lodzban vagy környékén lesz.

3. nap: Lodz és Varsó (130 km)
Reggeli után a "lengyel Manchester" városával ismerkedünk. Mintegy 4 kilométer hosszú, hangulatos bevásárló utcáján egymást érik az üzletek, éttermek és kávézók. Hollywood-i mintára neves lengyel színészek, rendezők csillagai díszítik a járdát.
Utazás Łowiczba, ahol Lengyelország legszebbnek tartott parkját, az Arkadia arborétumot, és a számos benne lévő reneszánsz, neogótikus épület közül a Dianna szentélyt keressük fel egy kellemes séta keretében.
Továbbutazunk a Visztula-folyó által kettészelt lengyel fővárosba, Varsóba, a gazdasági, kulturális és politikai központba. (Varsó városnézés kb. 3 óra) Autóbuszos városnézés során láthatjuk az Elnöki Palotát, a Nagyszínházat és a városközpont modern felhőkarcolóit. Megtekintjük a Királyi Palotát és Varsó jelképét - a Tudomány és Kultúra Palotáját (kívülről), majd az UNESCO világörökség részét képező, alig 70 éves óvárosban sétálunk.
Szállásunk Varsóban vagy környékén lesz.

4. nap:
Utazás Wilanówba. Wilanów kastélyát III. János király építette barok stílusban, hatalmas francia kerttel, és a kastély mögött angolparkkal. A legnagyobb ilyen objektum Lengyelországban. Először a park, majd a kastély megtekintése.
Utazás a Mazuri tavakhoz. Európában csak nagyon kevés országban található annyi tóvidék mint Lengyelországban. A Mazuri-tóvidék több ezer tava magában foglalja az ország két legnagyobb tavát, a 113 km2-en elterülő Sniardwyt és a 105 km2-es Mamryt. A rengeteg tó, kisebb folyókkal, csatornákkal kapcsolódik egymáshoz.
Ellátogatunk Olsztynekbe, amely 40 hektáros szabadtéri néprajzi múzeumával egy igazi élő falu képét adja: gerendavázas parasztházak, harangtornyok, szélmalmok, gazdasági épületek.
A Warmia-Mazuri Vajdaság fővárosa Olsztyn, mely az első benyomások ellenére sok történelmi látnivalót tartogat. Belvárosában a város 600 éves múltjának szép emlékei láthatók. A Szent Jakab katedrális és a 14. századi gótikus vár legszebb épületei közé tartoznak.
A Vitorlások falujának és a Mazuri-tóvidék gyöngyszemének is nevezik az apró tóparti települést, Mikolajkit, séta a tóparton, fürdés, szabad program.
Szállás a tóvidéken.

5. nap:
Utazás a Boyen erődhöz. 1848-1855. között építették, hogy lezárja a stratégiailag fontos földszorost a Niegocin és Kisajno tavak között. A védrendszer óriási jelentőséggel bírt, az erődben volt, hogy 3000 katona állomásozott. A II. világháború idején Hitler Farkasvermének egyik kiállása lett.
Tovább utazunk Gierlozba, ahol a régió egyik történelmi nevezetessége, Hitler főhadiszállása, a Farkasverem romjai találhatóak. A nagyszerűen álcázott főhadiszállásnak áramfejlesztője, vasútállomása, repülőtere volt, területén 80 épület emelkedik, köztük 50 bunker.
Utazás Elblag városába. A második világháborúban szinte teljesen elpusztult lengyel város, melynek Hansa stílusú óvárosát újjáépítették, és gyakran szokták emiatt Hansa ékszerdobozként emlegetni szépsége miatt.
A festői Mazóviai Vajdaságban lévő Elblagi csatorna világviszonylatban is ritkaságnak számít. Amerikát leszámítva a világon sehol másutt nem található még egy olyan hely, ahol a hajók nemcsak a vízen, de a füvön is közlekednek. A hajók 100 m-es szintkülönbséget küzdenek le az út során, ahol az emelkedő túl nagy, ott egy motoros kisvonat síneken húzza fel őket, majd vontatja át az emelkedő túloldalára, ahol újra vízre kerülnek.
Utazás a "Pomeránai" vidék, és egyben Európa legnagyobb középkori várához Malborkba. A keresztesek legnagyobb, és egyben bevehetetlen lovagvárának megtekintése helyi idegenvezető kalauzolásában. A hatalmas területen álló, téglából épült középkori lovagvár és erődítmény nem véletlenül szerepel az UNESCO világörökségi listáján.
Utazás Gdansk ill. Sopot környéki szálláshelyünkre, ahol három éjszakát töltünk.

6. nap:
Ismerkedés a Balti tengerpart nevezetességeivel.
Séta Sopot városában. A régió tán legnevezetesebb turisztikai látványossága a sopoti móló.
Irány a Gdynia városában lévő kikötő. Itt a Dar Pomorza nevű, forgalomból már kivont, katonai vitorláshajót nézzük meg önállóan, majd a Błyskawica rombolót, amit a lengyel Tengerészet már szintén nyugalmazott az aktív szolgálat alól.
Szabadprogram, akvárium megtekintése.
Séta a 35 km hosszú Hel félszigeten, mely teljes egészében homokból áll, pihenés a tengerparton.
Kirándulás a Slowinski Nemzeti Parkba. Mintha a sivatagban járnánk, kilométer hosszan sétálhatunk a homokdűnék között. A homokdűnék a 42 m-es magasságot is elérik, érdekességük, hogy folyamatos mozgásban vannak, helyüket és magasságukat is változtatják. A séta után jól esik megmártózni és úszni egyet a tengerben.

7. nap:
Gdansk városnézés. A hajdanvolt német, majd később lengyel város a középkorban a Hansa szövetség egyik legjelentősebb tagja volt. Kereskedelméből gazdagodott meg, ami belvárosának pompájában, a borostyán kereskedők utcájának gazdagságában mind a mai napig visszatükrözi a középkori gazdagságot.
A tipikus hanza városban egy gyalogos útvonal épült ki a XVII. századbeli stílusban újjáépített épületek között, melyet mindkét végén remek városkapuk határolnak. Ezt a részét a városnak gyakran Királyi Útnak nevezik, mert a városba érkező királyok itt vonultak végig. Városnézésünk során láthatjuk az óvárosi városházát, a Neptun szökőkutat, a Hosszú utcát és az Arany kaput. A Szűz Mária templomban lévő óra nem egy szokványos, régi időmérő. Az 1400-as években az órakészítő mester, Hans Düringer készítette a bonyolult szerkezetet, teljes egészében fából. A több mint 45 m magas alkotás valószínűleg a legmagasabb óra a világon.
Utazás vissza a szállásra. Szabad program, pihenés a tengerparton.

8. nap:
Utazás Torunba, majd Kopernikusz, a híres lengyel csillagász szülőházának meglátogatása. A város nem csak Kopernikuszról, hanem gótikus és reneszánsz épületekkel teli belvárosáról is híres, és persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a lengyel mézeskalács készítés fővárosa e hely. Láthatjuk a Szent János székesegyházat, a XIV. században épült Szűz Mária és Szent Jakab templomokat. Szabadprogram az óvárosban, mely az UNESCO világörökség része.
Utazás Biskupinba. Skanzenlátogatás Biskupinban. Ez a város ugyanis az első lengyel településnél található, és az azt feltáró régészeti kutatások nyomán egy nagyon érdekes skanzen nyitotta meg itt kapuit, ahol az ószlávok, őslengyelek életével lehet megismerkedni.
Wielkopolska területén, a tavakkal körülvett Gniezno-ba, Lengyelország első fővárosába érkezünk. Megtekintjük a II. Világháború után újjáépített monumentális gótikus székesegyházat, sétálunk belvárosában.
Továbbutazunk Poznan felé, szállásunk Poznanban vagy környékén lesz.

9. nap: Poznan-Kornik és Wroclaw, Európa Kulturális Fővárosa (170 km)
Megreggelizünk, majd Poznan nevezetességeivel ismerkedünk: az első számú műemlék a városháza és a régi piactér reneszánsz építészete. A társas káptalan temploma és a régi jezsuita épületcsoport többi tagja szintén értékes műemlék. A régi piactér feletti dombon a királyi vár áll, s körülötte a városfal maradványai. Meghatározzák a város arculatát a "császári negyed" épületei, sok temploma, palotái és kastélyai.
Poznant elhagyva a nagyszerű állapotban fennmaradt neogótikus Kórniki várkastélyba és díszkertjébe látogatunk. A fényűzően berendezett főúri lakhely épületében gazdag könyv, bútor, szobor és festmény gyűjtemény található. A várkastély körül mintegy 3000 fajtából álló növénnyel nagykiterjedésű díszpark található.
Továbbutazva az Odera folyó által kettészelt, Európa Kulturális Fővárosa 2016' címet viselő, Wroclawba érkezünk. A város nagy részét a háborúk után újjáépítették megőrizve régi állapotát, így mi is így láthatjuk a gótikus városházát a piactéren, a város legnagyobb barokk épületcsoportját, az egyetemet és a város legrégebbi részén, a Tumski szigeten fekvő gótikus keresztelő Szent János székesegyházat. A Szent Erzsébet templom tornyából gyönyörű kilátás nyílik a városra. A Centennial Hall UNESCO világörökség része, melynek 2006 óta tagja, ez a világ legnagyobb vasbeton épülete. 1911-1913. között építették, mérföldköve lett az építészet 20. századi történetének.
Szállásunk a lengyel-cseh határ környékén lesz.

10. nap: Olomutz-Vöröskő vára-Budapest-Pécs (800 km)
Reggeli után a Morava folyó mentén épült Olomutz városába érkezünk. A városközpontban több kellemes hangulatú tér található. Ezek egyike a Felső tér, melyen a városháza van és az alamóci orloj (óra) a XV. századból. Jellegzetes műemléke az alamóci érseki székesegyház, a Szent Vencel dóm, ahol 1469-ben a cseh és morva nemesség egy része Mátyás királyt cseh királlyá kiáltotta ki.
Továbbutazva meglátogatjuk a híres Vöröskő várat. Ez volt a Pálfy grófok egykori, épen maradt családi fészke.
Ezt követően hazafelé indulunk, Budapestre az esti órákban érkezünk, majd továbbutazunk Pécsre.

A tervezett túra Google térképe