2019.06.13.- 06.16. között Cseh paradicsomi barangolások

Az előzetes program szerint júniusban  egy tőlünk távolabb eső területre, Csehország északi részére látogatunk. Több túrát teszünk a lenyűgöző sziklaformákkal, rendkívüli formagazdagsággal, és különös változatossággal jellemzett Cseh-paradicsomba.

Időpont: 2019. június 13-16.között.
(csütörtök-vasárnap, 3 éjszaka)

Program: lent olvasható
(A helyszínek és időpontok pontosítás alatt vannak, ezért még változhatnak.)
A túra útvonalak részben kiépítettek. "Bakancsos", 3-14 km hosszúságú, változó terepviszonyú utakra lehet számítani.

Szállás: két, ill. három ágyas szobákban (foglalás alatt, létszámtól függ)

Étkezés: nincs, a szállás reggelit tartalmazhat

Utazás: az SE és bérelt kisbusszal a létszámtól függően (max. 16-18 fő)

A kirándulás költsége: 45.000-50.000,- Ft/fő, (SE hozzájárulás -15.000,-Ft/fő)
Az ár tartalmazza a szállást reggelivel, utazás költségét.
Az árban nincs benne a további étkezés és a belépőjegyek ára.

Jelentkezés: Hügl Erikánál, Bukicsné Nagy Zsuzsannánál vagy Jerger Kláránál május 6-ig.
A jelentkezésnél elsőbbséget élveznek az SE tagok, rajtuk kívül a keretet jelentkezési sorrendben töltjük fel.
A szállásfoglalás után a befizetést és a részleteket pontosítjuk.

Jerger Klára szervező

1. nap: Cseh Paradicsom: Porladó-sziklák

Az utazás során a Csehországi Jicin városa felé vesszük az irányt. Délután érkezünk a lenyűgöző sziklaformákkal, rendkívüli formagazdagsággal és különös változatossággal jellemzett Cseh-paradicsomba. Túrára indulunk, utunk a Prachovské Skaly-hoz (Porladó-sziklákhoz) vezet, melynek szikla együttese sziklatornyokkal, sziklalépcsőkkel, szorosokkal és szakadékokkal tarkított turistaúton járható be. (Táv: 3 km, szint: 150 m fel/le) A könnyű túra várhatóan 4 órás lesz. A túra után a Rumcájsz mesék színhelyére, Jicin városába utazunk. Bejárjuk a barokk árkádsorral díszített főteret, megismerhetjük a Szent Jakab templomot és az érseki palotát, valamint a tér jellegzetességét, a mesékből ismerős óratornyos Valdice kaput.


https://utazom.com/sites/default/files/kepek/napi_program/23/prachovske_skaly_1_v.jpg  https://utazom.com/sites/default/files/kepek/napi_program/23/prachovske_skaly.jpg   https://utazom.com/sites/default/files/kepek/napi_program/23/jicin_csehorszag_%20%E2%80%93%2056.jpg

2. nap: Cseh Paradicsom, Hruba Skala


Reggeli után túrára indulunk
 a Cseh-paradicsom másik lélegzetelállító sziklalabirintusába, a Hrubá Skála (Óriás sziklák) várai és sziklatornyai közé. A nap egy részét a Hrubá Skála és Valdštejn várkastély közelében elterülő homokkősziklák rengetegében és kilátópontjain töltjük el. Utunk többnyire erdőben vezet, menet közben források vizével tudjuk frissíteni magunkat. Elhaladunk a sziklamászók szimbolikus temetője mellett és lépcsőzünk is egy keveset. (táv: 10 km, szint: 350m fel/le).


https://utazom.com/sites/default/files/kepek/napi_program/23/Cesky%20Raj%20-%20Hruba%20Skala%20005.JPG  https://utazom.com/sites/default/files/kepek/napi_program/23/Hruba%20Skala2.jpg  https://utazom.com/sites/default/files/kepek/napi_program/23/cseh_paradicsom_tura_%20-%2052.jpg


Tovább utazunk a régi Tros várkastély közelébe, ahonnan még körülbelül ötszáz métert kell megtennünk, hogy közelről is megpillanthassuk Csehország egyik legimpozánsabb várromját. Egy 488 m magas sziklaszirt csúcsán találjuk a várat, amit eredetileg két, egymással szemben magasodó bazaltkúpra emeltek. A kilátás kedvéért felkapaszkodunk az egyik sziklacsúcs tetejére, ahová egy kilátót építettek. (Táv: 1,5 km, szint: fel-le 60 m)


3. nap: Cseh Paradicsom, Adrspach-Teplice homokkővidék gyalogtúra


A reggelit követően szállásunkról busszal utazunk Adrspach-Teplice homokkővidék területére. Itt gyalog kelünk útra, hogy bejárjuk Teplice homokkő tornyait. A körtúra során több tíz méter magas homokkő tornyokat láthatunk, szűk, természet alkotta folyosókon haladunk keresztül, keskeny fapallókon kelünk át a tornyok közt zubogó apró patakokon. A körtúra után a Farkas-kanyonon folytatjuk utunkat, egy széles fenyveserdővel borított mesebeli völgyben. Hamarosan ismét sziklatornyokhoz érkezünk. Itt már néhány vaslétrán is fel kell másznunk, a látvány azonban mindenképpen megéri a fáradtságot. Túránk utolsó szakaszán a legnagyobb és legérdekesebb homokkőformák várnak ránk Adrspach településig. (Táv: 14 km, szint: fel-le 350 méter)


https://utazom.com/sites/default/files/kepek/napi_program/23/8.jpeg  https://utazom.com/sites/default/files/kepek/napi_program/23/cseh_paradicsom_tura_%20-%2040.jpg  https://utazom.com/sites/default/files/kepek/napi_program/23/cseh_paradicsom_tura_%20-%2032.jpg

4. nap: Morva karszt


Reggelit követően összepakolunk és elhagyjuk a szállást. Hazafelé útba ejtjük a Morva-karszt vidékét. Csehország középső területén, a Morva-karszt kiemelkedő természeti látnivalója az országnak. Több mint 1100 barlang és kisebb-nagyobb szakadék található ezen a területen. A legnagyobb bejárható barlangot, a Punkva-cseppkőbarlangot ismerhetjük meg. Az egyórás látogatás egy szépen kiépített és kivilágított útvonalon zajlik, ahonnan megcsodálhatjuk a cseppkőképződményeket és láthatjuk a csaknem 1400 m magas Macocha-szakadékot. A látogatás végén egy keskeny barlangfolyosóban folytatjuk túránkat ezúttal már egy csónak fedélzetén. Aki szeretne, a túra végén gyalog, vagy kabinos felvonóval juthat fel a szakadék tetejére. Ezután egy keskeny szurdokból felkapaszkodunk a látványos Macocha-szakadék tetejére, hogy felülről is megcsodálhassuk azt. (Táv: 5 km, szint: fel: 100 m)


https://www.bekatutaj.net/img/cms/csehország/004_1.jpg  https://www.bekatutaj.net/img/cms/csehország/004_3.jpg
A hazaindulás a délutáni órákban.