Zemplén túra meghírdetése 10.22- 10.25.-ig (négy nap, három éjszaka)

.Az eredeti programtervünknek megfelelően meghirdetjük 2020.10.22 (csütörtök) -től 10.25.-ig (vasárnap) időszakban (4 nap, 3 éjszaka) a Zemplén túránkat.

Hosszas töprengés után úgy döntöttünk, hogy a sok bizonytalanság ellenére, belevágunk az őszi túránk megszervezéséhez.

Helyszín az előzetesen meghirdetett Zemplén hegység.
Időpont: október 22-25.
Utazás: létszámtól függően SE kisbusszal és saját gépkocsival.
Szállás: Sárospatak vagy Sátoraljaújhely környékén a létszámtól függően.

Néhány ízelítő a tervezett programból:

Sátoraljaújhelyen libegőzünk a Magas hegyre, túrázunk, majd a kabinos "Dongó"-val, vagy a mellette lévő kötélpályán átcsúszunk a Szár hegyre.
Egyedülálló látványosság a Sátoraljaújhely felett magasodó Szár-hegyen kialakított Magyar Kálvária, melynek stációi a trianoni békeszerződés során elszakított 38 város nevét és címerét jeleníti meg. A hegy tetején a Szentkoronát formázó Szent István-kápolna és a 100. Országzászló áll.Igény esetén Zempléni Kalandpark is a programba vehető.

Egy hosszú túrát teszünk, ahol a Zemplén legszebb látványpontjait érintjük. A három impozáns pont: a Sólyom-bérc, a Kerek-kő, és a Nagy-Péter-mennykő. Mindhárom a jégkorszak környékén alakult ki, a fagyás-olvadás során a sziklarésekbe, -repedésekbe csorgó víz megfagyott, majd nagy darabokat repesztett le a vulkáni eredetű kőzetből. Szép lassan meredek falak, tornyok alakultak ki a völgyek felett.


A határ közelében túrát teszünk a Kis-Milcre.A közelben található Füzéri várat is útbaejtjük. A Zempléni-hegységben, egy meredek oldalú vulkáni kúpon magasodik Füzér vára, Magyarország 7 természeti csodájának egyike. A hatalmas, szabályos hegycsúcson álló vár távolról nézve hazánk egyik leglátványosabb vára. A felújítás után 2016 tavaszától a vár legnagyobb része teljesen újjáépítve várja a látogatókat.Kirándulunk Sárospatak közelében, ahol a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot.
A tó legnagyobb mélysége 6,5 m, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A lélegzetelállító szépségű tavacskát a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthetjük meg. A tájékoztató táblák részletes ismertetést adnak a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról, a terület élővilágáról.


A Zempléni-hegység nyugati szélén egy hatalmas kopár sziklagerincen magasodnak Boldogkő várának romjai. A hihetetlenül meredek, szinte függőleges falú sziklán álló festői vár nemcsak a Zemplén, hanem egész Magyarország egyik legkülönlegesebb vára. A vár leglátványosabb része az ún. Oroszlánszikla, ez egy penge éles 20 m magas sziklagerinc végén áll, ahová őrbódét építettek, a legutóbbi helyreállítás során ezt helyreállították, most egy fapallón végigjárható a hihetetlenül fotogén sziklagerinc.

Terveink között szerepel még a Tiszadobi Andrássy kastély, és a Hollóházi Porcelán múzeum megtekintése.

A program még kialakulóban van, a járvány helyzet miatt addig is változhat. Amennyiben a várak, múzeumok nem lesznek látogathatóak, a túrázásé lesz a fő szerep. Kérjük, hogy azok jelentkezzenek, akik ezt a kockázatot, bizonytalanságot vállalni tudják. A szállás foglalás előtt a jelentkezőnek adunk visszajelzést,  de a foglalás után már nem tudunk módosítani. (a hivatkozáson is látja mindenki az aktuális létszámot) A határidő után a táblázat zárolva lesz. Ha külön kívánság van a megjegyzésbe írjátok. Nagyon kevés szabad hely van már az hosszú hétvége miatt a szálláshelyeken.

Mivel az időpont és helyszín is ismert volt, kérjük a jelentkezést szeptember 30.-ig.

Üdvözlettel:

Klári

További infók a helyszínekről a kirándulás tippek oldalon.