Kedves Túratársak!


Hosszabb kihagyás után, a tavaszi túrát kicsit eltolva, június végére szervezzük.


Helyszín az előzetesen meghirdetett Nyirség nevezetességei.
Időpont: június 23-27 (öt nap négy éjszaka)
Utazás: létszámtól függően SE kisbusszal és saját gépkocsival.
Szállás: Nyíregyháza vagy Nyírbátor környékén a létszámtól függően.

Néhány ízelítő a tervezett programból:

Az oda úton ellátogatunk a Szolnoki repülő múzeumba, a "Reptár"-ba.  A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Közép-Kelet-Európában. A múzeum több mint 4 500 m2 fedett kiállítóterével, és mintegy 60 000 m2 alapterületével már mérete okán is figyelemre tarthat számot. A múzeum több, mint egy nagy repülőgép emlékpark. Az itt található nyugdíjazott és restaurált gépek mellett ugyanis megannyi interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak.

Útba ejtjük Debrecent, ahol a református nagytemplomból felülről is láthatjuk a város. A legutóbbi felújítás során a keleti (jobb oldali) toronyba modern liftet építettek be, mellyel egészen a padlástérig suhanhatunk fel. A felvezető lépcsők mellett maketteket, kiállításokat is láthatunk. Egy meglehetősen szűk és meredek "tyúklétra" vezet ki a keleti torony harangja mellett a templom timpanonja feletti bábos korlátos galériára, az acélból épített panorámajárdára, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra, különösen a Kossuth térre és a Piac utcára.
Ellátogatunk a Déri múzeumba, ahol többek között Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája található.
Nagykállóhoz tartozó Harangoldon túrázunk az Inségdombra, és a tó körül.

Nyíregyházán
megnézzük a Magyarország második legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma a megye öt különböző tájegységének népi építészetét mutatja be. Itt taláható még tölgyesekkel határolt Nyíregyházi Állatpark hazánk leglátogatottabb vidéki látnivalója, ráadásul már több ízben is kiérdemelte az Európa legjobb állatkertjének járó címet. Területe 30 hektáron nyújtózik és csaknem 5000 állatnak ad otthont.

Máriapócson elmegyünk a görög katolikus templomba, mely Magyarország egyik legjelentősebb búcsújáróhelye, hírnevét egy több száz éves könnyező Mária ikonnak köszönheti. Máriapócs a világon mindenütt ismert Mária-kegyhely, a Mária kultusz egyik kiváltságos helye.

Az ország egyik fokozotan védett területén, Bátorligeten vezetővel ismerkedünk egy túra keretében az Ősláp élóvilágával.

Kirándulást teszünk a Felső Tisza vidékére, ahol több szép fatemplom, Tákos, Csaroda található, valamint a Szatmárcsekei kopjafás temető. Több híres magyar irodalmár emlékhelye, szülőháza is fellelhető ezen a területen, melyből néhányat megtekintünk. (Kölcsey síremlék, emlékszoba, Móricz emlékpark, Petőfi fa)
Nagyar településen megnézzük a gyönyörűen újjávarázsolt Luby kastélyt. A kívül-belül példaszerűen felújított klasszicista stílusú épületet pompás rózsaliget öleli körül, a szökőkutas, zenélő kertben, a trópusi pálmaház mellett szabadon sétálgató pávák teszik feledhetetlenné a látogatást.

Hazafelé ellátogatunk a Hortobágyi Nemzeti Parkba, ahol a látogatóközpont mellett túrázunk a tanösvényen, kisvasutazunk a halastavakhoz.
Ha időnk engedi sétát teszünk a Gyomaendrődi lombkorona tanösvényen.

A program még kialakulóban van, a járvány helyzet miatt addig is változhat. Amennyiben a várak, múzeumok nem lesznek látogathatóak, a túrázásé lesz a fő szerep. Kérjük, hogy azok jelentkezzenek, akik ezt a kockázatot, bizonytalanságot vállalni tudják.

Szállást csak a létszám ismeretében tudunk foglalni, ahol mindenütt védettségi igazolványt kell bemutatni, csak azok jelentkezzenek, akik ezzel rendelkeznek.

A túra pontos költsége is, az utazás miatt, csak azután lesz meghatározható. (Hozzávetőlegesen 50000,- Ft, melyből az SE hozzájárulás 15000,-Ft )

A jelentkezést legkésőbb június 4-ig a levélben megküldött Google hivatkozáson az adatok kitöltésével. Az utazás optimalizálása miatt az SE tagságot, ill. a jelentkezési sorrend fogjuk figyelembe venni.

Üdvözlettel: J. Klára