A programtervünknek megfelelően meghirdetjük a korábbi időkben népszerű Őszi Bortúránkat a Villányi hegységbe.

A túrát 2023. november 4-ére, szombatra tervezzük.

A túra keretében az alábbiakat tervezzük:

 Szombat reggel utazás vonattal Villánykövesdre a pécsi vasútállomásról 8:50-kor induló vonattal, ami 9:29-kor ér a célállomásra.

Innen 2,4 km-es gyalogtúra Kisjakabfalvára a Konrád házba.

 Nemzetiségi tájház

A Konrád Ház egy hagyományőrző múzeum a Villány mellett található parányi zsáktelepülés, Kisjakabfalva szívében. Fenntartói a család őseinek valamikori lakóházát hozták eredeti állapotára, minden részletben szigorúan ügyelve arra, hogy csakis eredeti használati tárgyak és díszítések kerüljenek a falakra és a falak közé.

A Konrád Ház kísérlet egy letűnt világ, a baranyai svábság építészeti és kulturális emlékeinek bemutatására; ugyanakkor élő tájház, mert a helyiségek és a berendezés mind-mind ma is használható állapotban láthatók. Az öt lakószobát, a két pajtát, a kukoricagórét és a cselédlakást megtekintve és az udvart bejárva könnyedén megismerhetjük az elmúlt századokban itt élt emberek mindennapjait. A Konrád Ház színvonalas programot biztosít akár a Villányba bort kóstolni érkező vendégek, akár a Németországból hazalátogató ismeretlen ismerősök, akár az osztálykirándulásra a környékre látogató csoportok részére. Szeretettel várjuk Önöket!

Belépő
Felnőtt jegy - 1900 Ft (6 €)
Ifjúsági jegy (14-18 év) - 900 Ft (3 €)
Gyermek (6-14 év) - 600 Ft (2 €)
6 éves kor alatt a látogatás ingyenes

A látogatás tervezett időtartama kb 1,5-2 óra

Legkésőbb 12 órakor visszaindulunk Villánykövesdre, de másik útvonalon.

Hogy ne az országúton menjünk, visszamegyünk a Fő utcán a Jackfall Apartmanig és ott dél-nyugatnak fordulva egy földúton 350-400 m-t megyünk az erdőbe, ott elérjük a már megszűnt kisvasút nyomvonalát és annak a töltésén megyünk délkeleti irányban (ezen a nyílegyenes ösvényen) az erdőben egy 1939-ben három falu által emelt Mária emlékműig. Itt déli irányba fordulva kijutunk az országútra ahol a mellette épített kerékpárúton pár száz métert sétálva visszajuthatunk Villánykövesd központjába.

A visszaút hossza 4,3 km. Az indulás időpontjától függően 13:00-13:15 órakor érünk Villánykövesd központjába, ahol a történelmi pincesor felső ágán található a Blum pince, ahol egy hidegtálas ebédet lehet elfogyasztani.

A Blum pince az alábbi ajánlatot adta:

Menü:
Házi készítésű hidegtál (sonka, szalámi, sajt) körözött, burgonyasaláta, idényzöldségek
Ár: 3.800.- Ft / fő
Italfogyasztás itallap alapján (bor, üdítő, víz, kávé)

Akinek ez az ár anyagi „túlterhelést” jelent, jelzem, nem kötelező a fogyasztás, lehetséges csak az italfogyasztás.

Nem terveztünk külön pincészeti borkóstolót, mert feltételezem, Mindannyiótoknak volt már többszörösen része ilyenben és ez nem tudom, mennyibe kerülne, de feltételezem, jelentősen több pénzbeli kiadást jelentene.

A túrára jelentkezőktől kérném, hogy Mindenki jelezze, kér-e menüt, vagy csak italfogyasztást kér, esetleg azt sem!

A visszaútra vonatkozóan az alábbi információt tartom fontosnak megjegyezni:
A pincétől a vasúti megállóhely kb. 250-300 m-re található. Ekkor már javában tart a téli időszámítás, tehát 16:30 körül teljesen besötétedik.

A vonatindulások közül két lehetőséget találtam:
14:26 és 16:26-kor megy egy-egy vonat Pécsre, a menetidejük 40-45 perc.

Ha Kisjakabfalváról kicsit korábban érünk a Blum pincébe, az evés-ívást kényelmesen befejezve is el tudjuk érni a korábbi járatot.

Kérlek Benneteket, hogy a jelentkezéseteket - alapvetően a Blum pincei menü megerősítése miatt - legkésőbb 2023. október 24-én 18:00 óráig a levélben megküldött táblázatban jelezzétek vissza!

Üdvözlettel:

 Tóth István
TeL: +36 30 586 0011