Kedves Sporttársak!

Meghirdetjük a programtervünkben szereplő Albáni-Montenegró nyári túránkat 2024.06.29 (szo) -07.07 (vas) 9 nap, 8 éjszaka időtartamban.

A tervezett program:

1. nap 06.29. (szo): Pécs - Sarajevó - Podgorica utazás kb 634 km. 

Az út során Szarajevóban tartunk egy belvárosi pihenést, és Montenegró fővárosában zárjuk a napot. Szállást itt keresünk, az időtől függően még egy városnézést tervezünk.

2. nap 06.30 (vas): Podgorica- - Komani víztározó - Rozafa erőd -  Shkoder kb 190 km

Utazás a 3 folyóra (Drin, Buna, Kir) néző Rozafa erődhöz (albánul: Kalaja e Rozafës). A 130 m magas szikla-akropolisz tetején az emberi emlékezet kezdetei óta fellegvárak álltak. A rómaiak, majd bizánciak uralmát a velencei- később az oszmán-török időszak követte.A falakon belül ma is egymás mellett állnak az ,,itáliai" katolikus templom és az ,,anatóliai" szultáni mecset romjai. Séta az erődben, a nagyszerű panorámák élvezetével. 

Shkodra  számos templomából a Santo Stefano katedrálist kívülről, míg a Ferences kolostortemplomot belülről tekintjük meg. Az ,,egyensúly megtartása" érdekében látogatási lehetőség az Abu Bekr mecsetben, majd szabadidő a Kole Idromeno bevásárló utcában. Délutáni látogatás Shiroka üdülővárosában, sétával a Shkodra-tó, a Balkán-félsziget legnagyobb tava partján. Esti visszaérkezés a szállásra amit Shkoderbe tervezünk.

3. nap 07.01 (hé): Shkoder- Kruje - Tirana kb. 130 km

Utazás a Kruje-hegy lábaihoz települt ősi albán fővárosba, Krujébe. A 16.000 lakosú néhai hatalmi központ ma az albán (és török) kézművesség központja, bazárjában ma is rengeteg helyben (vagy Törökországban) készített csecsebecse kapható, különösen szépek és híresek az anatóliai stílusú kilim-ek. Látogatás a fellegvárban, és a Szkander bégről elnevezett múzeumban.  Rövid időzés a Dollma tege bektasi (szunnita) imaháznál, majd szabadprogram és vásárlási lehetőség a méltán híres bazárban. 

Utazás Tiranába a szállást ide tervezzük, ha lesz időnk este városnézés, szabad program.

A Dajti-hegy, egy 1613 méter magas hegy, amelynek tetejére fel lehet menni egy drótkötélpályával, és szemtanúja lehetsz a gyönyörű naplementének. A Dajti-hegy egyben az egyik legnépszerűbb menedékhely is a helyiek számára, hogy elmeneküljenek a nyüzsgő városból, és magányra leljenek a természetben. Itt csak fákat és hegyeket találsz, és mindössze 15 perc alatt ideértél. A hegy tetején egy éttermet is találsz, ahol finom albán cirkálóval kényeztetheted magad, miközben élvezheted a lenyűgöző naplementét és a 180 fokos kilátást Tirana látképére. Ha Tiranában jársz, és egy szép kilátópontot keresel a városban, a Dajti-hegy tetejénél szebb kilátást nem találsz.

4. nap 07.02 (ke): Tirana - Berat kb 96 km

Délelőtt Tirana városnézés, ahhoz, hogy megértsünk egy országot és azt, hogy honnan jönnek az emberek, először is meg kell ismernünk a sötét múltját és azt, hogy az ország hogyan vált azzá ami. Nincs is jobb hely erre, mint a Bunk'Art 2, egy Tiranában található, nukleáris bunkerből múzeummá alakult épület, amely rávilágít a kegyetlen kommunista rendszerre, amely 45 éven át beárnyékolta Albániát. A múzeum végigvezet az albániai kommunizmus felemelkedésének és bukásának történetén. A 24 szoba témák szerint van felosztva. Kezdve attól, hogy a Sigurimi (a titkosszolgálat) hogyan hallgatott le egy szobát vagy egészen a politikai üldözések számtalan történetéig. Úgy tűnik, magát a nukleáris bunkert titokban építette a kommunista rezsim az 1980-as években, hogy felkészüljön egy külföldi invázióra. Még ma is számos olyan helyiséget láthatunk, amelyek megőrizték eredeti rendeltetésüket, mint például a belügyminiszter számára fenntartott lakás, vagy akár a fertőtlenítő szoba. A belépő kb. 500 LEK személyenként, és ha többet szeretnél megtudni Albániáról, nézd meg a múzeumot, miközben Albánia fővárosában jársz.

Indulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Berat városába. A cseresznye és olajligetekből kiemelkedő, 3 óvárosi negyedből álló ,,élő skanzen" az ország legszebb műemléképületeinek kincsestára. 24 tornyos bizánci-oszmán erődromjáról nagyszerű kilátás nyílik az óváros(ok)ra. Séta a Mangalemben, a néhai török negyedben: Szultán mecset - Ólom mecset - Agglegény mecset. Séta és szabadidő a Gorica és Kalase negyedekben: Felkapaszkodás várfalakon belüli Kalase negyed zegzugos utcáiba.Rövid szabadidő és vásárlás. A szállásunkat Beratba tervezzük.

5. nap 07.03 (sze) : Berat - Sarande kb. 200 km

Utazás Saranda-ba Albánia déli részén található 40 ezres városba, amit luxus Albániának is hívnak strandjai és szállodai miatt. Ez Albánia egyik legszebb tengerparti része - a domboldalra legyezőszerűen felkapaszkodó házikók, apró csónakok sokasága a kék tengeren. A város mellett található hipnotikus erejű tó, a Kék Szem Forrás (Syri i Kalter) a nevét onnan kapta, hogy partjának kék, éles szegélyei a szem íriszére emlékeztetnek. Saranda-ról bővebben.

2 napra ide tervezzük a szállást.

6.nap 07.04 (csü) : Pihenés az üdülő városban, erőgyűjtés a hosszú haza útra. Igény esetén kirándulás a Butrint National Archaeological Parkba. kb 18 km A Butrint Nemzeti Park 1992 óta az UNESCO-Világörökség része archeológiai emlékei miatt, mely az egyik legfontosabb történelmi látnivaló Albániában. Az ország déli részén található kincs emellett csodálatos természettel is rendelkezik. Itt található Ksamil is, mely kristálytiszta vizével vonzza a turistákat.

7. nap 07.05 (pé):  Sarande -Durres kb. 250 km

Útközben megtekintjük a LLogara hágót, innen jó idő esetén látjuk az olasz "csizma sarkát".

Durres Albánia középső részén található az Adriai-tenger partján, nem messze a fővárostól, Tiranától. A város híres a képen látható bástyájáról, tengerpartjáról és kikötőjéről. Emellett  Durrës legnagyobb látványossága az i. sz. 2. századra datálható római kori amfiteátrum.

A szállást Durres-be tervezzük. Ez egy hosszú utazó nap lesz.

8. nap 07.06 (szo) : Durres - Tivat - Herceg Novi (Kotori öböl) kb 260 km

Korai indulás után a Kotori öböl megtekintése

Talán a leghíresebb látnivaló maga Kotor vára és a Kotori öböl. A kotori várat a Velencei Köztársaság építette, miután 1453-ban Konstantinápoly elesett és a Török Birodalom elindult Európa felé. Kotor óvárosát hatalmas, monumentális várfal veszi körbe. Összesen 4500 méter hosszú, magassága 20 méter. Szinte képtelenség elhinni, de több mint kétszer olyan hosszú, mint a dubrovniki várfal (az pontosan 2 kilométer hosszú). Ha a környéken nyaralunk, mindenképpen érdemes felkeresni Kotor várát és egy sétálni egyet az óvárosban.

A Kotori várat északról a Skurda folyó határolja, szemből a tenger, hátulról pedig a Szent Iván hegy. 3 bejárata volt. A Tengeri kapu volt a főbejárat, mely a tenger felé néz. A Szárazföldi kapu a Skurda folyón át a szárazföld felé néz, illetve délen a hegy és a tenger találkozásánál - a Gurdić bástya mögött - van egy picike kapu. Annyira kicsi hogy még neve sincsen. Ha rövidebb időre érkezünk elég Kotor legfontosabb látnivalóinak a felkeresése. Ha részletesebben megnéznénk mindent, érdemes a Szent Iván hegyre is felmászni, mert nagyon szép kilátás nyílik innen az óvárosra és a Kotor öbölre. Az óvárosban Szent Mária katedrálistól indul az erődbe felfele vezető út (innen). Put Svetog Ivana a neve. Ez egy meredek lépcsős út. Ha nyáron meg akarjuk mászni a hegyet, arra figyeljünk oda, hogy elegendő ivóvíz legyen nálunk!

 Itt lesz legnehezebb szállást találni, valószínűleg Herceg Novi térségében lesz lehetőség.

 9. nap 07.07. (vas): Herceg Novi - Mostar -Pécs kb 680 km

Utazás haza Mostari pihenővel.

A szállásokat a létszám és lehetőségek függvényében foglaljuk a Booking rendszerében. A program ezért módosulhat.

Az útról csatolva egy Google fájl, a részleteket ott megnézheted. Csatolva egy információs összeállítás Albániáról, ahol látsz vásárlási/étkezési árakat is.

Utazás: max 3 db 9 fős kisbusszal, tehát a létszám korlátozott. Az SE tagok elsőbbséget élveznek. A kisbuszokhoz gépkocsi vezetők jelentkezését várjuk. A hosszú út (kb 2700 km) miatt 2 fő/autó gépkocsi vezetőre van szükség.

Költségek: Az előzetes kalkuláció szerint a túra önköltségi ára kb. 190.000.-Ft/fő. SE támogatásra 30.000.-Ft -ra lehet számítani, tehát 160.000.-Ft a várható befizetés. A pontosabb költségek a jelentkezők és szállások ismerete után alakul ki. A jelentkezőket értesítjük az új kalkulációról. A díj nem tartalmazza a belépőket, és a biztosítás összegét. Ezeket mindenki egyénileg rendezi.

Jelentkezés a levélben megküldött Google linken az adatok megadásával 2024.05.05.-én vasárnap 18 óráig.

Üdvözlettel:

Klári, Dezső